Циркът на новото време

13/06/2017

За много хора циркът е архаично изкуство, останало в детството със спомените за дресьори, които плющят по манежа с камшици. Такъв ли е обаче съвременният цирк? Със сигурност и в това изкуство „традициите не са това, което бяха“.

Цирковите артисти вече са навсякъде, където има хора с отворено съзнание, а улицата се превръща в тяхна сцена. За няколко дни от 16 до 26 юни София ще бъде столица на съвременния цирк благодарение на започващия Мини Арт Фест 7.

Срещаме се с неговия организатор Гео Калев, за да ни разкаже за инициативата и изненадите, които ни очакват по столичните улици.

11206543_10205487790768044_4622872105699331534_o

На фестивала тази година ще участват десетки артисти, все още ли можем да го наречем „мини“?

Фестивалът си запазва пряката комуникация с публиката, организира гала спектакли и улични  представления. Всеки от публиката може да се изразява, да реагира, да учaства. Атмосферата се запазва като лична и директна комуникация.

Всеки може да дойде на уъркшоп и да се запознае с артистите. „Мини” е тази форма на лично присъствие, възможността да се чувстваме общност от хора с позитивно чувство, търсачи на красотата и забавлението.

LaBelleFolieWEB

Трудно ли се прави фестивал в днешно време? Кой ти помага?

Прекрасно и крайно емоционално е. Екипът ни е от различни хора, но ни обединява идеята за развитие на уличното изкуство и съвременния цирк. Търсим посланията на съвременния цирк. Много авторитетни културни институции ни подкрепиха и работим успешно заедно.

Как се роди идеята за този проект? Какви спомени имаш от първото издание?

Пълна къща с хора и една реч на Гранде Люпо Булгаро (Мини Арт Фест 1 – 2009 г. ) – нека да работим за представяне на цирково изкуство в София, да каним най-добрите артисти, да работим за отваряне и приобщаване на София към съвременното цирково изкуство.

Тогава бяхме с Алваро Рамирез, Луиза Душкова и Давид Романеро. В тази посока имаме още дълъг път, но тази година програмата е изключителна, богата на усещания и поставя въпроси.

17522299_10158382204260114_1336142221_o-1

На какво е алтернатива фестивалът?

Фестивалът среща публиката със съвременния цирк, алтернативни спортове като унисайкъл и футбег (спортен хек) и забавлява хората на улицата и на фестивали. Алтернативата е да участвате, да се забавлявате и научите много за себе си. За своето тяло, за вашите възможности за жонглиране, баланса и силата. И всички тези дисциплини дават на човек нов стандарт на живот всеки ден. Нова енергия!

В каква посока се развива идеята? Какви са новите моменти през 2017 г.?

Нашите артисти са част от общността на съвременния цирк в Европа. Завършили са едни от най-престижните циркови академии и училища за изкуство. Тази година представяме идеи! Изкуство, което е универсално с поставените въпроси и търсените отговори. Основна задача на фестивала е да търси своята публика, да й дава ново ниво на усещане.

Какво е лицето на съвременния цирк?

Неочакваното присъствие, логиката между очакваното и развитието в неочакваното е динамична. Съвременният цирк намалява значението на клишето, на познатото, като клоуна, който се разпознава отдалеч и започва да ни разсмива, тук става дума за лично присъствие, за липса на маска. Зрителят трябва да навлезе сам, да разчете посланието, езикът е цирков, уменията на високо ниво. Усещането е за нещо ново!

aaa

Освен световноизвестния мим Геро, кои са участниците, с които се гордееш?

Това е Жорди Керол, ексцентричен бийтбокс клоун, оригинален и забавен провокиращ. Сунива Бувард представя ново измерение на човешките движения, хендстенд артист. Гилермо Леон, съвременно жонглиране, артист, който разказва история за детството си, за своите страхове и мечти. Жонглира и преживява, представя един нов свят.

Гранде Люпо Булгаро е марионетист, идва с нов спектакъл, 8 микро истории, 8 идеи за живота. Марионетките са част от него самия, представя своя живот. Ла Бел Фоли са музикални клоуни от Франция, пакостници, които увличат публиката, не започват на сцената, а някъде около нея.

Умами представят брейк денс, но много комично и забавно. Танцьори, които могат да те скъсат от смях. Гледайте ги на 18-и и 24-и юни в Маймунарника от 20 ч.

SUNNIVA

Какво различава улицата от салоните? Защото предпочиташ спектаклите да се случват на улицата?

Улицата е непредсказуема, хората минават случайно, артистът представя атракция и развлечение. Обаче тази година съвременният цирк ще зададе и въпроси. Ще ни накара да се запитаме какво се случва.

Има ли в България подготвена публика за улични представления? Каква е разликата между софийската публика и тази в Барселона или Берлин?

София се развива много бързо, преди седем години беше много различно. Тази година очакваме хората да са още по активни, да се изразяват и да участват в спектаклите. Децата да играят.

GuillermoLeon

Бил си уличен артист в много европейски градове, кое е мястото, на което се чувстваш най-свободно и уютно?

Мястото за мен са хората, компанията, в която попадам. Персонално е,  независимо в кой град съм. Пред очите ми е пърформансът, в който дишах с марионетката ми, хората дишаха също. Нищо повече не се случваше, след аплодисментите се прегръщахме в Истанбул.

74233_1577489191021_7855017_n

Ежедневно сме заобиколени от насилие и терористични актове, може ли изкуството да се противопостави на това?

Да, зависи с какво запълваме времето си. Ако следим новините и сме „в час”, то какво ни остава да мислим? Смятам, че негативните новини и събития не са важни за мен. Не ги забелязвам, това е загуба на енергия.

А културните събития са обратната страна, те ни дават пространство за живот. Развиват нови събития, създават нови приятелства и красота!

Твоето послание към зрителите на фестивала…

Споделете с цялото си семейство!

20120125-Kerol_Portraits_0422_WEB

 

от

публикувано на: 13/06/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: