Три вълнуващи разказа от TEDxSofia

16/05/2017

На 28 април „Домът на киното“ в София събра на TEDxSofiaLive много млади хора, но този път причината не беше кино прожекция. Поводът бяха три интересни лекции или по-скоро сказки, без това да има отношение към качеството на казаното, на трима чужденци, свързани по едни или друг начин с България и София.

 

Дали нарочно или не през трите презентации, изнесени от Хадас Шабат (Израел), Мюриел Мари (Франция), Ян Андерсен (Дания), премина една много ясно забележима нишка – присъщата на всеки човек  нужда непрестанно да изненадва себе си, да напусна зоната си на комфорт, да не спира да си задава въпроси и да предизвиква себе си и околните. И ако наистина трябва  с няколко думи да определим общата тема на трите лекции, това ще бъде любопитството, което  ни кара да сме смели.

 

Печивата като приключение

 

Първата лекторка, или по-скоро  първият разказвач на TEDxSofia, беше Хадас Шабат. Тя е пример за това как човек с лекота може да излиза от зоната си комфорт и това все пак да му носи щастие. Оказва се, че именно това да се поставяш в несвойнствена среда е едно от най-големите предизвикателства пред човек – казва го жена, служила 2 години в израелската арми, където военната повинност е задължителна както за силния, така и за нежния пол.

 

Тя разказа за това колко е трудно да попаднеш с цялото си семейство в непозната страна, как можеш да научиш език за кратко време, ако езикът е английски, но и  как можеш 6 години да живееш в един град, без да научиш дума, ако езикът е български. Разказва и това как се отваря пекарна в София, при това с ясното съзнание, че не можеш  да обясниш какво точно има в печивата ти. Накрая  обаче човек неизбежно намира средата си и започва да се чувства като у дома си.

 

Буквално извън зоната на комфорт

Ян Андерсен  е роден в Дания  предприемач и пътешественик, който има немалко старт-ъпи зад гърба си. Той е човек, който буквално е превърнал излизането от зоната си на комфорт в начин на живот. В своето изложение той споделя опита в адаптирането в нова среда, защото пътуването и установяването в държави, в които дори и не е подозирал, че ще се му наложи да живее, се оказват ключови за неговата кариерата.

 

Първата му дестинация е Лахор в Пакистан. Ян скача в дълбокото, защото, по думите му, през 2005 г. Пакистан е бил сред най-гостоприемните дестинация за един датчанин. Културният шок го връхлита още първият ден, когато един от служителите във фирмата, с която трябва да работи, опитва да пренесе багажа му вместо него. За естеството на недоразумението, а също и за това как един европеец успява да контактува със семейството си от опасна и далечна страна, ще разберете от разказа на самия Андерсен.

 

Следваща му  дестинация е Индия, а градът е Ню Делхи, където го очакват не по-малко културни различия. За кратко Ян работи и в Лондон, но високият стандарт на живот го кара да намери място, по-евтино за бизнес. Така той се озовава в София и остава тук цели три години. Според него ключът към успешния и пълноценен живот е в това да правиш усилия, да се заставяш да излизаш от зоната си на комфорт. В лекцията си Ян дава и практически съвети за това как да преодоляваме шока от живота в непозната държава. Според него обаче най-важното е да си даваш сметка, че никога няма да си перфектен, но това да не те отказва да търсиш нови хоризонти и да учиш нови неща.

 

Не вярвай на това, което мислиш

Мюриел Мари е бизнес коуч. Тя е специалист в това да помага на хората да се справят с поставените им задачи.  Помага също на жени да преодоляват чувството на страх и несигурност. Още от ранна детска възраст любопитството и търсенето на знание започват да играят важна роля в живота ѝ. Това тя осъзнава в един изключително важен момент– докато двамата с баща ѝ са на  кино и гледат филма  „Извънземното“.  Оказва се обаче, че любовта към знанието и любопитството дават странно отражение върху характера ѝ – тя се превръща в много внимателен, но силно притеснителен човек, който непрестанно се ужасява от това да не сбърка. Постепенно става все по-добра в изучаването на правила и модели, но изпитва все по-големи трудности да бъде спонтанна.  И така се появява чувството на страх и невъзможността да се напусне зоната на контрол.

 

Мари решава, че не може да остави нещата така и започва да се бори с вродената си стеснителност и нужда от сигурност. За това ѝ помагат три основни точки, които променят начина ѝ на мислене. Първо – тя осъзнава, че всички сме склонни да търсим сигурността, а новите неща ни плашат. Страхът, казва тя, е епидемията на нашето време. Второ – научният метод, който сме положили в основата на нашето разбиране за света, не винаги може да ни помогне да преодолеем страха от неизвестното, защото според нея науката се бори с неизвестното, а не се опитва да го приеме. И така тя стига до своята трета точка – начинът, по който мислим, нашите убеждения, оформят реалността за нас.

 

Ако променяме себе си, ефективно може да променяме реалността си. Тогава ние можем да напускаме зоната си на комфорт и да се отдаваме на вроденото си любопитство. Повече за това как е достигнала до тези идеи, благодарение на които вече 7 години успешно работи с жени в практика си на лайф коуч, предлагаме да научите от самата Мюриел Мари.

от

публикувано на: 16/05/2017

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: