Авангарден хепънинг закрива Аларма Пънк Джаз

01/12/2016

Българо-френският квартет Ноктерн ще представи дебютния си алубм No Sugar Added със специални гости в Първо студио на БНР този петък.

Сложете ръка на сърцето и признайте – не на мен, а на себе си: усъмнихте ли се дори за минута, че слушате пиеса на български изпълнител…

Разбира се, не подценявам никого от родната сцена, но, както знаем, или по-скоро сме ставали свидетели на онова типично нашенско счупване на стомната я в аранжимента, я между два основни бийта – при това секунди след като е била изваяна талантливо.

Но не и когато става дума за формация като настоящата. Нарича се Ноктерн (Nocktrn) и е една истинска бяла лястовица, върху чиито криле долетя първият й албум „No Sugar Added“. Неговата концертна премиера ще се състои в афиша на „Аларма Пънк Джаз“ в Първо студио на Българското национално радио на 2 декември, закривайки класно последното издание на фестивала за тази година. И за да бъде поддържан неговия формат, освен нощната музика на Ноктерн, публиката ще може да се наслади и на Майтрип (Mytrip), Сетърейтид Пикселс (Saturated Pixels) и СпартАрт (SpartArt).

Кой стои зад този експериментален саунд, комбиниращ ню джаз, пост класик, трип-хоп, даунтемпо и ретро-синематик? В основата на френско-българския квартет е Стоимен Стоянов, придобил популярност от участието си в пост-хардкор метъл бандата Дем Фрикуънсис (Them Frequencies), абсолютна институция за родната ъндърграунд метъл и хардкор сцена. Известен е и като автор на Rosetta Stone, проект, комбиниращ класическа кинематография и фотография с визуални ефекти за фестивала „Радар“.

В Ноктерн обаче Стоимен е загърбил ударните рифове, така характерни за софийската формация Дем Фрикуънсис, а се е концентрирал върху пианото и лаптопа. Дебютният проект на Ноктерн е с привидно прости парчета, които постепенно се разстилат на пластове от инструментални импровизации и елегантни бийтове, чиято комбинация се цели право в сърцето със сложната смес от европейски джаз, модърн класик, психеделичен, разпускащ градус на ембиънта, британски трип-хоп и тихичък скандинавски хлад. Сгъстени мисли, разточителни емоции.

Стоимен основава проекта си през 2012-а, а в последните години към него се присъединяват специални и колоритни музиканти, които заслужават отделно внимание и представяне. Към днешна дата в Ноктерн са Лоран Пеш – контрабас, Шарл Гиро (Hurdy-Gurdy) – цигулка и барабанистът Иван Андреев от Одитъри Осикълс (Auditory Ossicles) – формация, която се нареди сред водачите на експериметалния фронт у нас, наред с Блуба Лу, Ембиънт Анаркист, Попара и Трипъл Ей (Tripple A). Първата изява на Ноктерн бе отново в програмата на „Аларма Пънк Джаз“ преди Кайо Дот (Kayo Dot) и Кара (Khara) в София през октомври.

Сред специалните гости в албума е Майтрип, по паспорт Ангел Симитчиев, който много отдавна с тъмни краски обрисува яркото си лице в хронотопа на атмосферичния ембиънт и масивите от звук в агресивната инструментална музика. Част от дуото Лийвър (Leaver), Симитчиев е електро-акустичен композитор и саунд арт лектор в програмата „Дигитални изкуства“ на Националната художествена академия. Занимава се с театър, танц, късометражно кино и арт инсталации. Първият албум на Майтрип излезе през ноември.

Друга категорична арт-персона – саунд дизайнер, аранжор и одарен художник-график – Иван Шопов, прочут като диджей от Порно ВРМ и от поредица умопомрачителни електронни сетове в организираните от Н.M.S.U. фестивали – Drum’ n Jazz например, е известен като Balknsky, Cooh и Дръмкид. Той кани Майтрип за своите популярни One Man партита, защото са работили заедно по множество ъндърграунд музикални проекти и най-вече защото много харесва и подкрепя посоката, в която той развива своята ембиент продукция с мрачни и дълбоки атмосферни звуци. Иван Шопов е обработил парчетата в No Sugar Added.

В албума се появява и китаристът Иво Чалъков, част от родното инди-електро трио Ейпмен (Apemen), някога в Стейн и Гравити Ко. Не на последно място – сред новото попълнение в състава на култовата българска формация Тангра, която славно се завърна в светлината на прожекторите след повече от 25-годишно мълчание. Следващият й концерт е в Sofia Live Club на 25 дeкември, а така обявеният за 1 декември голям концерт в зала 1 на НДК се отлага за 16 май догодина по организационни причини. В „No Sugar Added“ Чалъков се е разписал с неподправени и енергични импровизации в пиесата Reborn.

Сетърейтид Пикселс e мултиинструменталният тандем Ангел Додов/Любомир Брашненков). Звученето им миксва широк спектър жанрове, сред които ембиънт, експериментъл, уейв, пост-пънк и сайкъделик, канейки в свят, движен от припокриващи се минималистични мелодии, еклектични барабани, плаващи синтетични падове, плюс китарни и басови прижопи. Дуото привлече внимание с изявите си в основната програма на тазгодишното издание на фестивала „София:Поетики“, както и от участието си в „Импосибъл Фест“ на сцената на ДНК миналата година, където се открои сред останалите.

СпартАрт е бонусът на събитието в Първо студио на 2 декември. Визуализациите на Спартак Йорданов на сцена са с абстрактно-експресивни сюжети. Артистът използва течности, пигменти, субстанции и различни материали. Експериментира с живопис под камера, импровизира върху шрайбпроектор и разтопен асфалт например. Също почетен герой от най-първите издания на „Аларма Пънк Джаз“ между 2008 и 2010-та година. Негово дело бяха визиите по представяне на „Out Оf Тhe Sun“, дебют на актуалната българска банда Комасюмър (Comasummer). Именно Спартак помогна на момчетата от групата да отворят сайкъделик вратата между всичко, което знаем, и всичко, което не знаем, а мелодичните им инструментали и вокали да внушат необходимост от моментално освобождение и тотална безтегловност в търсене на усещания, които нямат нужда да бъдат характеризирани, защото не принадлежат на тази вселена. Говорим за бъдещето, дори не за днес, камо ли за сивите соц-години, чиито очукани таралясници го закъсаха по завоите още преди т.нар. перестройка.

Та така, ако не желаете да пропуснете един същински авангарден хепънинг, който на всичкото отгоре е и непреодолимо слушаем и натурален – „No Sugar Added“, вратите на Първо студио са отворени. Начало – в 20.00 ч. Заедно и поотделно: Ноктерн, Майтрип, Сетърейтид Пикселс и СпартАрт.


А сега да задесертим с пиесата „Loosing Comfort“, в която участва и Майтрип.

от

публикувано на: 01/12/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: