Кърменето стана вайръл

29/11/2016

И преди е ставало дума за дискусиите около кърменото на публични места и за това къде и какви граници да оставяме на това изконно право на майката и нейните деца, ако решим изобщо да поставяме такива. Темата обаче все повече се развива и навлиза в различните сфери на общественото и в различни контексти. Въпрос само на време беше тя да влезе и в интернет, но не под формата на дискусия, а практически.

В момента един канал със специфично видео съдържание набира изключителна популярност в Ю Тюб. Spiritual Tasha Mama има над 150 клипа, които дотук са събрали общо над 260 милиона гледания, а тенденцията е броят им рязко да се увеличава. Необичайното в случая е съдържанието – всички тези клипове са с кърмене. Мама Таша заявява, че целта ѝ е да обучава други майка и да споделя своя опит в кърменето. Дотук всичко изглежда чудесно, но естеството на клиповете предизвика ожесточени дискусии в социалните мрежи главно по две причини.

Първият дискусионен момент се оказа възрастта на децата и по-конкретно на по-големия ѝ син, който е на 3 години. Много хора смятат, че той е прекалено голям, за да бъде кърмен, при това публично.  Според Американската академия по педиатрия, децата трябва да се кърмят поне 12 месеца, като това може да продължава неопределено дълго, стига децата и майката да го желаят. Според Световната здравна организация кърменото пък трябва да продължава поне 2 години, като отново не се дава горна граница.

Излиза, че всичко с кърменето на Таша е наред. Нейните изказвания обаче допълнително подклаждат недоволството. В клипа си „Нормално ли да е кърмиш детето си до 18 години?“ тя заявява, че би позволила на сина си да суче до 18 години, защото му е майка, но би престанала да го прави веднага щом той реши така. А това вече далеч не е окей и съвсем естествено към нея политат обвинения в залитане към инцест и нездрави отношения между майка и син.

Обвинения наистина са крайни, но всеки, изгледал някой от нейните клипове,ще разбере, че в тях има прекалена показност. Едва ли става дума за инцест в истинския смисъл на думата, по-скоро проблемът се крие в нещо друго. Защо е нужно да се качват толкова много клипове в Ю Тюб?

Както всички знаем, гледанията носят пари и въпреки че платформата премахва някои реклами от канала на Таша, тя може да печели по други, заобиколни начини, например чрез скрита реклама. И тя го прави. Тук идва основният въпрос: не се ли превръща кърменето на Таша във вратичка, чрез която тя да може да качва еротично съдържание в платформа, която иначе категорично забранява това, и по този начин да генерира голям интерес?

Трябва да се каже и нещо друго  – на Таша ѝ се позволява да качва и клипове, на които е гола до кръста, защото в тях говори за кърмене, без фактически да кърми. А бъдете сигурни, че, ако вие си качите такъв клип, той веднага би бил свален. Въпросът дали Таша се възползва от кърменето си, за да генерира интерес чрез провокативно съдържание остава отворен.  В Дания обаче има нещо гнило –  какво е то, всеки сам може да прецени.

По-важното е друго – как можем адекватно да се отнасяме към кърменето на публично място, на работа или в интернет? Къде се срещат свободата, моралът, благоприличието и лишаването от права? Възможно ли е да се намери вариант, от които всички да са доволни?

от

публикувано на: 29/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: