Картини от една изложба 11.08.2012

08/08/2012
Norske Ballader

В Норвегия средновековните балади обикновено се наричат „folkeviser“, фолклорни песни. Първоначално тези балади са част от устната традиция, предавани са от човек на човек, от поколение на поколение. Всички тези хора са добавяли нови стихове и са премахвали неща, които не харесват, и като резултат, има десетки различни версии на една и съща балада.

Трудно е да се посочи годината на създаване на всяка балада, знае се обаче, че най-старата писмено регистрирана норвежка балада е от 1612 г. („Friarferdi Til Gjøtland“). Повечето от баладите са записани през ХІХ век, след като Норвегия създава своя собствена конституция през 1814 г. – дотогава е в съюз с Дания в продължение на около 400 години. През този период Дания оказва изключително влияние върху норвежкия елит – например датският е бил официалният език в страната, Норвегия не е имала собствен университет до 1811.

След 1814 норвежките изследователи се насочват към корените на своята култура, предимно в нейните устни форми. Един от най-важните събирачи на балади е Olea Crøger (1801-1855), която е живяла в Телемарк. Тя събира огромно количество балади, публикувани през 1853 от Magnus Brostrup Landstad (1802-1880) в сборника Norske Folkeviser. Други учени, които оставят диря в тази насока, са Sophus Bugge (1833-1907) и Moltke Moe (1859-1913).

Различават шест разновидности на баладите в норвежката фолклорна традиция: митични, религиозни, исторически, рицарски, за тролове и гиганти и хумористични балади. Структурата на баладите от своя страна се обособява на два вида, отличавани по броя на строфите – четири или два. И още нещо: римите се прилагат широко в баладите. Често се среща и алитерацията, широко използвана в скандинавската поезия, но тук в края на строфите има рима.

През 2010 ELIN PRØYSEN, ASTRID NORA RESSEM и VELLE ESPELAND подготвят великолепно издание, съдържащо 30 от най-популярните норвежки балади в изпълнение на различни музиканти и обстоятелствен пояснителен текст на норвежки език, илюстриран от ELISE JAREM.

Албума „NORSKE BALLADER“ или „НОРВЕЖКИ БАЛАДИ“ ще предложим на вашето внимание с любезното съдействие на посолството на Кралство Норвегия в България в предаването „Картини от една изложба“ на програма „Хоризонт“ на БНР в събота, 11 август, след новините от 21.00.

от

публикувано на: 08/08/2012

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: