Grandine Il Vento – Поздрав за вятъра

04/03/2014

Подготовката на тринайсетия студиен албум на британската прогресив рок група RENAISSANCE започва през 2009 година, когато музикантите отново се събират след издаването на албума „Tuscany“ през 2001 година, но е съпроводена от решаването на множество проблеми.

Промените в пазарната ситуация карат големите фирми в музикалния бизнес да загубят интерес към издаването на нов техен албум и вместо това предпочитат да препечатват старите заглавия от каталога им, от което обаче музикантите имат мизерни приходи.

След дълги и неуспешни преговори с фирмите китаристът MICHAEL DUNFORD и певицата с 5 октави глас ANNIE HASLAM тръгват по пътя на пряк контакт със своите привърженици за финансиране на новия им проект. За целта в началото на 2012 година се обръщат към платформата KICKSTARTER, успяват да привлекат 860 съмишленици и да съберат дори двойно повече пари, отколкото първоначално са заявили за необходими.

С това успешно начало MICHAEL и ANNIE започват работа, при което се налагат известни технологични промени в сравнение с предишните албума на RENAISSANCE, когато текстовете са писани предимно от Betty Thatcher. Процесът протича обикновено така: най-напред MICHAEL съчинява музиката, помества я в софтуера „Garage Band“ и я изпраща на ANNIE, която започва работа върху текста. След няколко обменяния между двамата песента се оформя и те я представят на другите членове на групата по време на записите в студиото на пианиста RAVE TESAR.

Междувременно ANNIE започва да изпитва силни болки в гръбначния стълб и това ги кара да отменят част от планираното турне в Северна Америка и тъкмо тя се възстановява, идва нова загуба: MICHAEL получава масиран мозъчен кръвоизлив и умира след като е записал преди това всички свои партии за албума.

Групата решава да продължи работа и да завърши проекта в негова чест, и това е наистина добър албум, в който те отново рисуват звукови картини и ни повеждат към неизказаното.

Темите на песните са посветени на Леонардо да Винчи и величието на Майката Земя, бродим с тях из джунглите в Бразилия и африканските села, и слушаме вечната приказка за любовта.

Албума „GRANDINE IL VENTO“ или „ПОЗДРАВ ЗА ВЯТЪРА“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба“ на програма “Хоризонт“ на БНР в събота, 8 март, след новините в 21 часа.

Grandine Il Vento
Renaissance

от

публикувано на: 04/03/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: