The Theory of Everything by Ayreon

10/02/2014
Ayreon
The Theory of Everything

След издаването на албума „01011001“ през 2008 г. холандският музикант ARJEN LUCASSEN решава временно да преустанови дейността на своята сборна формация AYREON. Той намира тематиката в областта на научната фантастика за изчерпана и решава, ако намери някога вдъхновение, в него да няма място за същества от други светове и пътешествия във времето, а то да е нещо съвсем различно.

В търсене на нови идеи той попада на документалния филм от физика Stephen Hawking „Theory of Everything“ („Теорията на всичко“, в научните среди известна и като единна теория на полето). Той е силно впечатлен от игралните филми „A Beautiful Mind“, или „Красив ум“ (2001), и „Rain Man“ (1988) и така се зараждат неговият нов проект. Ето какво споделя LUCASSEN в интервю:

„Главният персонаж е учен, който е обзет от идеята да открие теорията за всичко, по-точно онова уравнение, което ще обедини всички известни физични явления. Толкова е съсредоточен за решаването на този проблем, че рискува да загуби всичко, дори своето семейство. Но той не е сам, всички хора около него са водени от някаква емоционални потребности, без значение от последиците им. Бих казал, че историята е за стремежа към успех и емоционалната цена, когато се пристъпва границата между гениалността и лудостта. Започнах да съчинявам либретото, като постоянно го обсъждахме с приятелката ми LORI (LORI LINSTRUTH), седнах и написах текстовете на песните, а тя взе, че напълно ги промени, за добро, естествено.

Този път композирането и звукозаписът вървяха по съвсем различен начин в сравнение с преди. Влязох в студиото и започнах съвсем спонтанно да записвам. Така всяка една идея ме водеше към следващата. Записах всичко в хронологичен ред, като завърших с 4 епични композиции, всяка с времетраене над 20 минути, нещо подобно на албума „Tales From Topographic Oceans“ на групата Yes. Всичко това го правех за първи път, то се посрещна с одобрение от околните, което ме окуражи да продължа с експериментите в тази насока.“

И така, след 18 месеца работа, част от които със счупен лакът, ARJEN издава рок операта „THE THEORY OF EVERYTHING“. Повествованието ни повежда към проблемите на млад гений, чийто необикновени способности в областта на математиката го предизвикват към изследване на възможностите за създаване на теорията за всичко, но същевременно неговото съзнание е замъглено и той трудно се концентрира, виждайки всичко около себе си като математични модели.

Младежът влиза в конфликт с баща си, който се занимава със същите научни проблеми, и най-вече е загрижен за собствената си кариера. Сблъсква се със съперник, който се стреми да докаже своето превъзходство и го изкушава да участва в обир на банки, а също и с психиатър, който в заговор с баща му иска да прави мозъчни експерименти върху главния герой с неодобрени таблетки. Същевременно намира подкрепа в учителя си, който благоговее пред неговия талант, в майка си, която се чувства пренебрегната от бащата, и прехвърля цялото внимание към сина си, а има, разбира се, и любовна история.

Тези персонажи са детайлно очертани в 42 композиции, като числото не е случайно и ни води към „The Hitchhiker“s Guide to the Galaxy“, или „Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Douglas Adams (1979) , където този код означава „живот“. Тук те са представени от звезден състав музиканти: RICK WAKEMAN (ex-Yes), KEITH EMERSON (Emerson, Lake & Palmer), JORDAN RUDESS (Dream Theater) и STEVE HACKETT (ex-Genesis), певците JB (Grand Magus), CHRISTINA SCABBIA (Lacuna Coil), MICHAEL MILLS (Toehider), TOMMY KAREVIK (Kamelot), MARCO HIETALA (Nightwish), JOHN WETTON (Asia/ex-King Crimson) и SARA SQUADRANI (Ancient Bards).

Албума „THE THEORY OF EVERYTHING“ или “ТЕОРИЯТА ЗА ВСИЧКО“ ще чуем в предаването “Картини от една изложба“ на програма “Хоризонт“ на БНР в събота, 15 февруари, след новините в 21 часа.

The Theory of Everything
Ayreon

от

публикувано на: 10/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: