The Great Gatsby: The Jazz Recordings

23/02/2014
Bryan Ferry Orchestra
The Great Gatsby: The Jazz Recordings

“The lights grow brighter as the earth lurches away from the sun, and now the orchestra is playing yellow cocktail music, and the opera of voices pitches a key higher“ („Със залязването на слънцето светлините стават по-бляскави и сега оркестърът свири лека коктейлна музика, а хорът от гласове се извисява с един тон“ – Франсис Скот Фицджералд, „Великият Гетсби“ (1925), превод на български – Нели Доспевска (1986).

Писателят FRANCIS SCOTT KEY FITZGERALD пръв нарича началото на двайсетте години на миналия век „The Jazz Age“ („Ерата на джаза“) и неговото познаване на този музикален стил намира отражение в повечето му произведения, където се откриват проникновени оценки и описания на джазови изпълнители и композиции.

Така е и в романа „THE GREAT GATSBY“ („ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ“), чието повествование за JAY GATSBY, младия милионер със съмнително минало, и неговия копнеж за любовта на DAISY FAY BUCHANAN, е добре познато на българската публика.

Затова не е случайно, че когато подготвя своята версия по романа „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ“ (2013), режисьорът BAZ LUHRMANN търси музикален съпровод, който да пресъздаде духа на джаза от този период. Така попада на албума „The Jazz Age“ на THE BRYAN FERRY ORCHESTRA, появил се през 2012 г. и посрещан с одобрение от музикалната критика. BAZ установява контакт с BRYAN и ето какво споделя:

„Това беше невероятна находка. Дори да бях живял милион години, не бих си представил, че рок музикант като BRYAN FERRY може да има джазов оркестър. Ние си мислехме да наемем някой оркестър от New Orleans или нещо подобно за целите на филма. Изпратих му съобщение „Bryan: Baz. Как ти се вижда?“ После се срещнахме и отново го попитах „Какво ще кажеш да ти дадем нашите теми и ти да ги запишеш с твоя бенд?“. После пак го питах „Можеш ли да изпееш „LOVE IS THE DRUG“ („ЛЮБОВТА Е ОПИАТ“)? А след време стигнахме до там да го питам „Ще направиш ли кавър версии на песни на Jay Z, Amy Winehouse и Beyonce?“

BRYAN FERRY от своя страна разказва:

“BAZ чувстваше, че музиката от албума „The Jazz Age“ точно отговаря на неговите очаквания, така че ни нае като ни поръча да преработим материала и също така да запишем в този стил съвременна музика, която той и JAY-Z бяха избрали. В записите участваше моят оркестър от предишния ни албум и затова успяхме да подготвим материала до края на януари 2013 г. BAZ често идваше в студиото по време на звукозаписните сесии с много ясна идея каква музика му трябва за всяка сцена от филма.Той настоя и направих нова версия на стара моя песен „LOVE IS THE DRUG“ – на първия ни албум с бенда нямаше пеене и това беше ново за оркестъра.

BAZ има силен творчески потенциал и при него музикалният съпровод винаги има важно значение, особено пък за филм като „THE GREAT GATSBY“, където музиката от периода на 20-те години дава ключ към неговата разпознаваемост. BAZ много добре познава музиката от този период и беше любопитно как ще съчетаем тогавашния джаз със съвременна музика“.

Албума „THE GREAT GATSBY: THE JAZZ RECORDINGS“ или “ДЖАЗОВИТЕ КОМПОЗИЦИИ ОТ ФИЛМА „ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ“ ще представим в предаването “Картини от една изложба“ на програма “Хоризонт“ на БНР в събота, 22 февруари, след новините в 21 часа.

The Great Gatsby: The Jazz Recordings
The Bryan Ferry Orchestra

от

публикувано на: 23/02/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: