Лятна песен

23/05/2015

Николай Иванов ОМ е сред малцината автори, които споделят прозрението, че са „канал“ за музиката, която представят, създаден в резултат на дългогодишен труд.

При Николай този труд се измерва не само с качеството на великолепните му композиции, намерили почитатели в редица страни, но има и количествени измерения: за 25 години духовна практика и пътешествия, той има стотици концертни представления, издадени 20 албума и написана музика за повече от 50 филма.

Преди няколко години Николай замисля нова поредица, наречена „Нивани мюзик“ и ето какво разказва специално за слушателите на „Картини от една изложба“:

„Някъде след 2006 -2007 година, след като издадох албумите „Огън и любов“, „Всичко и нищо“, „Празнотата, която обвързва“ (към книгата на Джон Кехоу „Подсъзнанието може всичко“), между останалите ми музикални ангажименти – работа върху филми, концерти и други записи, – се роди идеята за подреждането на всички мои музики, свързани с езотериката и стила „Ню ейдж“, в отделна серия. Нарекох я „Нивани мюзик“ и няма да ви е трудно да се досетите защо. Вече доста години работя върху няколко нови проекта, повечето от които ще бъдат завършени почти едновременно – „Медитации“, „Йога Нидра“, „Мантри за всеки де“, „Суфи медитации“, „Нощни дневници“, „Сънят на Гилгамеш“, „Молитвено“ и др. В тях използвам всичките си умения да свиря на различни инструменти, те са дългогодишно проверени от моите лични емпирични практики – медитации, съзерцания, пранаяма и молитви – вдъхновени от многобройни пътешествия, концерти и случки около тях.“

Вторият албум от поредицата „Нивани мюзик“ е озаглавен „Лятна песен“ и Николай Иванов ОМ ни въвежда в него:

„Този албум е в известна степен продължение на линията на албумите ми „Април“ и „Нежно“. За разлика от останалите албуми, които ще влязат в „Нивани мюзик“, „Лятна песен“ не е толкова мистичен, нито обвързан с определени практики и духовни традиции. Той разказва за красивото, иска да ни върне към онези прости и така необходими ни, от една страна близки, от друга – станали ни далечни, състояния на съзерцание, хармония, светлина и близост с природата. Релакс и медитативност, любов и събуждане на спомена за просветляващото и осеняващото ни вдъхновение…. Слънцето, водата, покоя и блаженството… В стилистично отношение той е по-близък до течението и духа на „Ню ейдж“, с по-европейски хармонии, ладове и звуци – акустично пиано, фини синтезатори и акустични китари, мистични и нежни флeйти, и далечни вокали, напомнящи за едни други „сфери“.

Радиопремиерата на албума „Лятна песен“ се състоя в предаването „Картини от една изложба“ на програма “Хоризонт” на БНР в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

от

публикувано на: 23/05/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: