Николай Иванов, Карл Сеглем и Рамеш Шотам пред Бинар

01/07/2016

По-малко от два часа преди съвместния им концерт в Първо студио на БНР, платформата „Бинар Лайв“ ще ви срещне с трима уникални музиканти – Николай Иванов (Ом), Карл Сеглем и Рамеш Шотам. Тримата имат колкото специфичен, толкова и сходен творчески подход и дългогодишен опит в деликатното омесване на фолклорните традиции с джаза.

В биографията на саксофониста Карл Сеглем (който е също и невероятен поет) влизат сериозни музикални изследвания-пътешествия в областта на северната музика от стари и прастари времена – със съответните автентични инструменти. Всички помним и знаменитото му трио с двама други негови големи сънародници – тромпетиста Арве Хенриксен и перкусиониста Терье Исунгсет. С Николай Иванов са свирили заедно многократно, като един от любимите ни е албумът „Рейк“ от 2005 г.

Случаят Николай Иванов няма аналог в българската неконвенционална музика – независимо дали свири като „Ом“, или в проект с музиканти от Близкия Изток, или в „Балкан Кханс“, независимо дали музиката му в съответния момент е джаз, ембиънт или фолклорна импровизация, почеркът му е повече от разпознаваем.

Самият той пък нарича родения в Мадрас, Южна Индия, и живеещ понастоящем в Германия индийски перкусионист Рамеш Шотам свой „музикален гуру“. Наред с безбройните колаборации на Шотам с музиканти от калибъра на Раби Абу Халил, Карла Блей, Кени Уилър и други, изключителен интерес представлява и перкусионното му трио с други двама титани на ударните инструменти, при това произхождащи от нашия регион – Арто Тунчбояджиян и Окай Темиз.

от

публикувано на: 01/07/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: