Йошио Мачида и Майко Дате: Sound Is Body, Body Is Sound

04/10/2016

Танцово-музикалното представление Sound Is Body, Body Is Sound е разговор между музиката и танца. На сцената виждаме Йошио Мачида – авангарден музикант, художник, композитор/импровизатор с неговия стийлпан (карибски инструмент от семейството на металните барабани) и танцьорката-хореограф Майко Дате.

Йошио е участвал два пъти на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ през годините – с електро-акустичен ембиънт концерт в несъществуващата вече галерия „Генералът раздава шоколад“ (2011) и с акустичен сет и джем сешън с български музиканти във Второ студио на БНР (2015).

През 2015 г. Йошио Мачида и Майко Дате направиха минитурне в три български града като участници в тракийско-японския спектакъл на Ива Панева „Я“. От „Я“ започва и тяхното познанство – двамата японски творци се срещат за първи път именно в България през 2015 г., като резултатът година по-късно е пърформансът Sound Is Body, Body Is Sound.

Ядрото на Sound Is Body, Body Is Sound е импровизираната взаимна зависимост на база реакция. Без предварителни репетиции, без хореография, без модели, без отговори. Разговорът тръгва само от един малък допир и става все по-оживен чрез обща тема, става ревящ от смях, излизащ от релсите, мълчалив. Минаващото време на разговор е изтъкано от „звук и тяло“. Това е начин на изразяване, но и не е. Реалността се създава момент след момент. Sound Is Body, Body Is Sound е сетивна поема в проза, написана с импровизираните думи на звука и тялото, постепенно трансформиращи едва доловимо гласа… на звука и на тялото.

machida_date_portrait

Вратите на Чешкия център отварят в 21:00 ч. тази вечер, а началото е точно в 21:30. Освен Sound Is Body, Body Is Sound програмата включва и 30-минутно музикално въведение от Йошио Мачида. На следващия ден, 5 октомври, „Аларма Пънк Джаз“ заминава с Йошио Мачида и Майко Дате за „ТАМ“ във Велико Търново, където представлениеto е почти sold out.

от

публикувано на: 04/10/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: