Амир Косроупур: New American Works + Improvisation

19/09/2016

https://youtu.be/xvnXYwNXTA4

Гледайте на живо концерта на Амир Косроупур в Чешкия център!

19 септември, отваряне на вратите в 21:00ч., начало в 21:30.

Радио фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ ще зарадва почитателите на съвременната авангардна музика със солов концерт на американския пианист и композитор от ирански произход Амир Косроупур.

Програмата включва творби на Стеван Ковач Тикмайер и на самия Косроупур, както и импровизационна част.

Неудържим замах, непретенциозна директност, железни пръсти – така описват концертите на Амир Косроупур в „Лос Анджелис Таймс“.

Музикалната история на Косроупур е доста богата – образование, започнало в най-ранно детство в Южна Калифорния, продължило в Канзаския университет, а после и в Manhattan School Оf Music, където Косроупур защитава докторат. Следват соло-рецитал в Steinway Hall в Манхатън, включващ американска музика, писана след 1975 г.  Деветата симфония на Бетовен, изсвирена от вътрешната страна на клавиатурата (като пианистът стои в специално изрязана за целта дупка в корпуса на рояла), колаборации с театрални компании – с ТАСТ в Ню Йорк, с Shana Cordon Theatre и Quake Theatre в Боулдър, Колорадо, с Маргарита Блъш в Кънектикът; пиано-дуото Corky Has A Band (с пианиста Дейвид Бруум), чийто нов албум The Brimstone Project е амалгама от препарирано пиано, електроники и семпли от гласа на гневен проповедник.

Но нека чуем малко музика на Амир, от онази, по-задушевната му музика, каквато следва да сушаме и довечера…

За това произведение – From Twilight To Starlight – Амир Косроупур разказва:

„Написването му ми беше възложено от една университетска програма за съвременен танц в Ню Йорк, вече от няколко години работех за различни танцови класове и един от преподавателите ме покани да напиша музиката към една негова нова пиеса – за премиерата й миналата пролет. И аз му казах: „Бих написал тема  с вариации, как ти звучи това?“. Аз съмият съм доста повлиян от темите с вариации на Бетовен, където една вариация се влива в следващата и имайки група от три вариации, преди да преминем към следващата идея… и оттам тръгнах. А идеята за заглавието ми я даде самият хореограф – той предложи нещо от типа на From Dusk Till Dawn, което веднага ме подсети за онзи чудесен двоен албум на от Smashing Pumpkins от 90-те – Mellon Collie And The Infinite Sadness. И заглавието си дойде от само се бе си – From Twilight To Starlight, което пък е цитат от заглавието на втория диск на двойния им албум“…

Амир Косроупур е в България като автор на музиката на спектакъла „Разгръщане“ на Маргарита Блъш, който беше представен на Международния фестивал „Панаир на куклите“ миналата седмица. В петък за кратко успяхме да откраднем Амир от Театъра на Армията и той изсвири за нашите слупатели-зрители следното (знаете, Чешкият център, за наше удобство е само на няколко метра разстояние:

А за театралния спектакъл „Разгръщане“ музикантът разказва:

С музикалното изкуство на Амир Косроупур ще имате удоволствието и честта да се срещнете довечера. Местата в залата са само 90, така че побързайте. Очакваме ви!

от

публикувано на: 19/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: