The Membranes: пост-пънк и тъмна материя на „Аларма Пънк Джаз“

06/09/2016

Първото в историята балканско турне на пост-пънк ветераните The Membranes започва на 6 септември,  от София, от радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“. Няма как да не сме горди.  А няколко часа преди концерта им в *Mixtape 5*, B-Side фронтменът и основател на групата Джон Роб разказва за предстоящия им албум с ремикси на творението им Dark Matter/Dark Energy (2015), който ще излезе до четири седмици.

Когато първоначално записахме албума, не очаквахме някой освен нас да го хареса. Направихме го изцяло за себе си, но получихме много добри ревюта. Започнахме да свирим по доста фестивали. После организирахме много концерти и цялата работа просто потръгна. Не това беше планът, но хората искрено се запалиха по албума и това е най-добрият ни запис от години. Всъщност се продава по-успешно от записите ни от самото начало, което е много необичайно, не би трябвало да се случва.

Хората от други групи започнаха да цитират албума като любимия си за годината. Марк Ланеган каза, че албумът му за 2015-та е този на The Membranes. Manic Street Preachers обявиха, че Dark Matter/Dark Energy им е в топ 5-ицата плочи за 2015-та. Затова им предложихме да ремиксират по парче и сега ще издаваме ремиксирана версия на целия албум с ремикси от Killing Joke, Einsturzende Neubauten, Manic Street Preachers, Марк Ланеган, много различни хора. Доста е разнообразен и ще излезе след около 4 седмици.

Междувременно почваме да работим сериозно по новия албум. Използваме хор на може би около една трета или половината от него.  Просто при Membranes няма граници на това, което може да правиш. Бях в Естония за „Rustic Music Week“ и чух естонски хор да изпълнява естонски народни песни – толкова тъмни и меланхолични и наситени с drone елементи, че поканих хора след изпълнението им да работим заедно. Свирихме с различни хорове в Манчестър, Лондон, на фестивали. Не очакваш ние да работим с хор, което е точно причината да го направим. Също ми допада идеята да не сме просто 4 пича, които правят музика като една група. Това са го правили милиони пъти по целият свят и то много добре, но решихме, че с Membranes ще работим различно. Например, миналата седмица жената, която караше вана ни, беше класическа пианистка и излезе да свири с нас на сцената. Харесва ни да има изненада, затова в София, ако пристигнем с челист, може и да го принудим също да излезе с нас.

Ние не свирим песните по един и същ начин всеки път, оставяме ги с отворен край. На някои тракове барабанистът ще промени ритъма и аз трябва да се адаптирам, донякъде е като фрий джаз пънк и е много инстинктивен, и за момента това е ключово. Ние сме като музикални приключенци, не сме комерсиална банда. В 50-те си години сме и правим музиката, която инстинктивно пасва на момента и ни носи удоволствие. Можем да действаме така и да свирим на пънк фестивал и виждаме как хората подскачат и това е огромен комплимент за нас.

Из интервю за „Аларма“, превод: Диана Илиева.

Освен The Membranes тази вечер на сцената на *Mixtape 5*, B-Side ще видим и „СИЗ“ – една от знаковите пост-пънк банди от кумановско-скопската сцена.

Специален гост на „СИЗ“ ще е Джано Куч (еx-Bernays Propaganda/ex-XaXaXa) на барабаните. Вратите на клуба отварят в 21:00 ч., а концертът ще започне в обичайния час за „Аларма“ –  21:30.

от

публикувано на: 06/09/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: