Великата илюзия, наречена реалност

10/08/2016

MatrixBluePillRedPill

Идеята, че живеем в холографска вселена, която използва форма на квантовия „компютърен код“, за да се създаде физическата реалност, съвсем не е нова. През 1940 г. няколко физици предполагат, че реално съществуваме в една „компютърно генерирана“ вселена. Конкретно физикът Джеймс Гейтс говори за конкретен компютърен код, който той нарича „adinkras“.

„В книгата си, озаглавена „Staradigm“ (игра да думи – парадигмата на звездите; публикувана е през 2011 г.), споменах за тази идея и по-общо обясних как работи тя. Страхотно е най-накрая да стане общоизвестна теорията на мнозина физици, че Вселената е гигантска холограма“, заявява Гейтс.

„Когато се опитаме да нарисуваме картина или модел на триизмерен обект, използвайки компютърен софтуер, всички инструкции се обработват от процесора на компютъра, преди да бъдат проектирани на монитора. Този процес е почти мигновен, но забавянето за обработка на въпросните команди доказва, че процесорът все пак има нужда от някакво време, което използва за създаване на компютърно генерирания обект. В известен смисъл нашата картина или триизмерен модел не е нищо повече от възприятие на процесора„, допълва той.

Съвсем различен екип от физици преди броени години също презентира теория, че Вселената е огромна холограма. Още през 1997 г. физикът Хуан Малдасена изказва мнение, че свят с 4 измерения може да бъде еквивалентен на свят с по-малко измерения. Подходяща аналогия за това е тази с телевизионния образ. Той е двуизмерен, а камерите снимат триизмерен първообраз. (Това, разбира се, не важи за 3D-филмите, които гледаме редовно в наши дни.) Двата образа са наистина сходни, защото всяко взаимодействие в единия е представено и в другия по съответен начин. Възможно ли е нашият свят да бъде „сниман“ и проектиран на бял фон или „зелен екран“, а реалността да е съвсем друга?

Друг учен, Доналд Г. Хофман, професор по когнитивни науки в Университета на Калифорния, Ървайн, прекарва последните три десетилетия в изучаването на човешките възприятия, изкуствения интелект и теорията за еволюционната игра на мозъчните възприятия. „Това, което възприемаме под понятието „свят“, няма нищо общо с реалността. Именно еволюцията ни е научила да приемаме света по настоящия начин – като огромна илюзия, а истината е различна“, категоричен е Хофман.

Тук брат и сестра Уашовски кимат с одобрителни усмивки, Киану Рийвс облича черен кожен шлифер, а за нас остава да изберем между червеното и синьото хапче.

от

публикувано на: 10/08/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: