Живот, подчинен на магията: Хари Худини

06/12/2020

Клишето казва, че животът е една голяма магия. Всеки дъх и малък жест, способността да виждаш и чуваш, възможността да докосваш и да се усмихваш – всичко това е чудо. Вълшебството на дните е дар, който понякога често забравяме. Има хора обаче, които живеят с магията – метафорично и съвсем буквално. Един такъв човек е Ерих Вайс. Това име сигурно е непознато, но под него всъщност се крие един от най-великите илюзионисти на всички времена – Хари Худини.

 

Той е роден на 24 март 1874 г. в Будапеща в семейство на евреи. Малкият Ерих обаче не живее много време там, тъй като през 1878 г. семейството му емигрира в Ню Йорк. Започва да прави фокуси, когато е само на 10 години, но никой все още не предполага за таланта, който само след няколко години ще се отприщи като ураган. Ерих има афинитет към ключалките, но в началото това е голям проблем за семейството му. Малкото момче много обича да си похапва сладкиши и на бащата му се налага да ги крие и заключва. Това обаче не го спира, а напротив – малкият мистър Вайс се научава да отключва чекмеджетата и да си похапва скритите десерти. Малко по-късно успява за една нощ да отключи всички врати в училището си. Баща му не знае как да се справи с това непослушно дете и го изпраща при ключар, за да учи занаят. Някъде там малкият фокусник попада на мемоарите на известния френски маг Жан Йожен Робер Худин … и се превръща в Хари Худини.

Междувременно той вече е станал доста по-добър и дори успява да припечели пари от представления по улиците на Ню Йорк. Още преди да е навършил 20 години, Хари Худини става изключително популярен и изнася все повече представления, а номерата му са все по-трудни и сложни за изпълнение. Носи му се славата на човек, който може да се измъкне от всякакви пространства, дори и от усмирителна риза, окован в белезници. Худини усеща жаждата на публиката за зрелища и много скоро започва да прави номера, които са опасни за човешкото здраве, като например да се потапя в ледени води, отново окован в белезници.

 

Един от най-известните му фокуси е т.нар. „Метаморфоза“. Номерът се състоял в това, че връзват с въже ръцете на неговия брат Тео и го поставят в дървен сандък, а Хари се качва отгоре и се покланя. Спуска се завеса, която на три се вдига. Тогава върху сандъка виждаме да ни маха Тео, а Худини се оказва вътре в него… завързан с въже. Такъв е Хари Худини – той се вмъква и измъква от всичко.

 

 

И все пак не всичко в живота на големия илюзионист върви по вода. През 1894 г. Хари среща голямата си любов и се жени за нея. Вилхелмина Беатрис, или Бес, както той я нарича, се превръща в най-вярната му спътница. Бес се грижи за голяма част от антуража и става асистентка в номерата на своя съпруг. Тя неотлъчно го следва навсякъде, но не успява да го дари с така желаното дете. Бес страда от неизвестно заболяване, което не ѝ позволява да има деца. Въпреки това любовта им с Худини е толкова силна, че тя трудно преживява неговата смърт. Бес по всякакъв начин се опитва да се свърже с него от отвъдното, но опитите ѝ не се увенчават с успех. Самият Худини също се среща с много спиритуалисти, докато е жив. Прави опити да направи контакт със своята майка, но не успява и малко след това започва да ги осъжда и да ги разобличава като шарлатани.

Както целият живот на Худини, така и смъртта му е обвита в тайни. Най-разпространената версия е, че той е ударен с юмрук в корема, вследствие на което апендиксът му се спуква и той получава перитонит. След негово представление група почитатели го посещават в гримьорната и го питат дали наистина могат да го ударят и той да не усети нищо. Худини отговаря, че може, но един от тези почитатели всъщност е боксьор и ударът се оказва фатален. Според едни това е случаен инцидент, според други става въпрос за убийство. Каквато и да е истината, факт е, че на 31 октомври 1926 г. светът изгубва един от най-големите си илюзионисти. Но дори и след толкова години, животът на Хари Худини е доказателство, че човек не трябва да спира да преследва мечтите си и да вярва в магията – от непослушното дете, което отваря чекмеджетата, за да търси сладкиши, той се превръща в един от най-великите илюзионисти, които отключват непознати светове.

 

от

публикувано на: 06/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: