Концерт на Ива Битова в Първо студио на БНР

26/05/2016

Концерт на Ива Битова в Първо студио на БНР.

Готови ли сте за концерта на годината? Радио фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ и Чешкият център ви канят на едно наистина удивително събитие в Първо студио на БНР.

Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена, за която тя е това, което е Баланеску за румънската, Михай Дреш за унгарската, Борис Ковач за сръбската или Теодосий Спасов за българската сцена. Т.е. музикант с уникален почерк и трайна следа в музиката, с чието име хората свързват най-високите постижения в съвременната култура на съответната страна, а и в най-широк световен мащаб.

Битова е родена в Брунтал, Мораво-Силезия, в музикантско семейство. Дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист. Това е важно да се каже, защото едно от най-характерните и магнетични неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго. Разбира се, тук включваме и солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от „Розови сънища“ на Душан Ханак (1977) до наши дни – номинирания за чуждоезичен „Оскар“ за 2004г. „Желари“ на Ондржей Троян (2003), „Трима братя“ на Ян Сверак (2014) и др.), концертите буквално по целия свят от Ню Йорк до Япония, съвместните проекти с други световни величини от джаза и съвременната аванагрдна музика – Боби МакФерин, Фред Фрит, Том Кора, Бил Фризел, Марк Рибо, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш. Паралелно и на съвременната чешка сцена – проекти заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с „Шкампа Квартет“ (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с прогресив-рок групата „Дунай“, с Пражката филхармония.

Концертът в БНР, който е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България, се организира от радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“ и Чешкия център, най-стария чуждестранен културен център в София. След дълга съвместна работа на двете институции на територията на Чешкия център, тази година за продукцията ще се осъществи на територията на БНР – в най-доброто концертно радио студио на Балканите.

Събитието ще бъде дори още по-грандиозно, тъй като на финала на соловите си концерти за цигулка и глас Ива Битова често кани друг музикант за финален сешън – конкретно на 26 май това ще е цигуларката Билияна Вучкова – нашата огромна гордост в съвременната импровизирана музика.

Понастоящем Биляна Вучкова живее в Берлин, откъдето лети за София специално за концерта тази вечер, и където участва в уникални колаборации с германски и световни музиканти като Аксел Дьорнер, Матиас Бауер, Крис Ейбрахамс, Жак Демиер, Михаел Тике. Актуалният й албум е в трио с Ернесто Родригес и Миха Рабуске и е издаден в Португалия. През лятото ще излезе неин солов албум за цигулка и глас, защото през последните години и гласът заема все по-важно място в instant композициите й.

от

публикувано на: 26/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: