Осем неща за №8

20/05/2016

Hristo_Stoichkov

Той е навсякъде. Включително и докато пътувате по магистралите ви дебне от билбордите с оптически пушки, които рекламира. Той е може би най-известният българин, поне що се отнася до спорта. Където и да отидете по света, ще знаят за него. Да, става въпрос за Христо Стоичков, най-успешният български футболист, носител на Златната топка през 1994 г., четвърти от Световното първенство в САЩ’94 и носител на КЕШ (Купата на европейските шампиони) с тима на каталунския гранд „Барселона“.

През 2016 г. легендарният №8 навърши 50 години – юбилей, който ще отбележи така, както подобава на звезда от неговия ранг: с грандиозно шоу на националния стадион „Васил Левски“. Излишно е да се споменава, че билетите и пропуските са отдавна разпродадени, а на черната борса цените са сериозни. Акредитациите за журналистите пък се раздават лично от „Модерния ляв“, както още е известен Ицо.

Гостите на празничното шоу ще бъдат едни от най-големите звезди на световния футбол, сред които аржентинската легенда Диего Марадона. Имаше покаnа и към гения на днешния отбор на Барса – Лео Меси, но аржентинецът има финал за Купата на Краля в Испания и по обясними причини няма да може да присъства. Иначе гостите на Ицо са толкова много, че един от луксозните хотели в центъра на София е ангажиран изцяло за тях.

В навечерието на юбилейния мач „50 години Ицо“ ви предлагаме 8 от най-запомнящи се и забавни моменти от кариерата и живота на Христо Стоичков.

1. Златната топка. Безспорно, мечтата на всеки футболист. Стоичков печели наградата през 1994 г., след Световното първенство в САЩ, на което извежда България до най-доброто постижение в историята на футбола ни – четвъртото място.

2. Срещата с Йохан Кройф. Легендарният холандец вижда таланта на Стоичков през 1989 г., когато Ицо играе за ЦСКА и достига до полуфинал в турнира за КНК (Купата на носителите на национални купи, турнир, който не съществува днес). Тогава Кройф води „Барселона“ и каталунският гранд е фаворит. И въпреки че ЦСКА губи с 2:4 на митичния „Камп Ноу“, Стоичов вкарва двата гола за тима си. Попадения, които впечатляват Кройф и трансферът на Ицо не закъснява.

3. „Айнс, цу цвай, цу дрън!“. Отново епизод от Световното в САЩ. В навечерието на четвъртфинала между изненадата на турнира България и действащия първенец Германия, от германската телевизия правят репортаж преди двубоя. И посещават хотела, където са настанени българските футболисти. За тяхна изненада обаче, националите на Димитър Пенев са в отлично настроение и се забавляват край басейна вместо да се подготвят усилено преди важния мач. Търсят за коментар Стоичков, който се готви да скочи в басейна, разказват очевидци. А думите на голмайстора обиколиха света…

4. Ах, този съдия. На 5-и декември 1990 г. Стоичков и съотборниците му в „Барселона“ играят мач за Суперкупата на Испания срещу големия враг „Реал“ (Мадрид). В 39-aта минута защитник на съперника влиза твърдо в краката на Ицо, нo нарушение няма. Треньорът Йохан Кройф побеснява и започва да протестира. Реферът Урисар Аспитарте вади червен картон за холандеца. Това вбесява още повече Стоичков, който буквално хваща съдията, за да му иска обяснения. Следва червен картон и за нападателя. Стоичков обаче отново реагира и настъпва със страшна силна рефера по крака… Just Ицо, както биха казали в англоезичния свят!

5. Ах, този английски.

Христо Стоичков говори най-добре испански език и дори в момента е коментатор за мексиканска телевизия. Английският обаче не му е от любимите езици, но докато води южноафриканския „Мамелъди Съндаунс“ като треньор му се налага да го говори. А култовото интервю след загуба в ЮАР ражда репликата „съмтаймс уин, съмтаймс… люн“.

6. Шведска мафия. През 2005 г. Стоичков е селекционер на мъжкия национален отбор по футбол. Поема тима след Европейското първенство в Португалия за световните квалификации. След загубата с 0:3 от Швеция в София, Ицо отново е бесен. И този път гневът му е насочен директно към тогавашния президент на УЕФА Ленарт Йохансон, като обвинява шведа, че е манипулирал мача…

7. Голът с главно „Г“.

Христо Стоичков има 36 гола от 81 мача за националния отбор, но без никакво съмнение едно от попаденията, които ще се помнят винаги, е това, което вкара на световния шампион Германия на 1/4-финала в САЩ. Тогава след брилянтно изпълнение от пряк свободен удар, германците са на колене…

8. Липсата. В юбилейния мач ще има един отсъстващ и това ще е Трифон Иванов, който си отиде от този свят преди няколко месеца след внезапен инфаркт. А Стоичков бе един от най-тъжните по време на поклонението с големия защитник.

от

публикувано на: 20/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: