Светът тъжи за Йохан Кройф

24/03/2016

https://youtu.be/CCLJ_5Q7aKs

Футболът на днешния 24 март тъжи за един голям човек на терена и извън него, Йохан Кройф. На 68 години след рак на белите дробове си отиде големият холандец, който маркира една епоха първо като футболист, а след това и като треньор. Отиде си човекът, който даде път и на най-добрия български футболист – Христо Стоичков, към големите успехи в Барселона.

???????????????????????????????????

Никога банален, неговото мнение винаги е било приемано като закон. Кройф е роден на 25 април 1947 г. в Амстердам и има три деца – Шантал, Сусия и Жорди. Като футболист Йохан играе 12 сезона в Холандия с „Аякс“ и за една година във „Фейенорд“. Отбелязва 223 гола в 307 мача. Изкарва шест сезона в Испания с „Барселона“ и „Леванте“: 48 гола в 140 мача. Накрая, завършва с два сезона в САЩ, като играе за „Лос Анджелис Ацтекс“ и за „Вашингтон Дипломатс“ – 25 гола в 53 мача. С националния отбор на Холандия има 48 мача и 33 попадения между 1966 и 1977 г., като най-голямата болка на всички, обичащи „лалетата“, е загубеният финал на Световното първенство от ФРГ през 1974 г.

Холандският шампион бе един от най-добрите футболисти за всички времена. Три пъти носител на Златната топка, три пъти печели Купата на европейските шампиони, веднъж играе финал за Междуконтиненталната купа. Заедно с Пеле и Марадона е в тройката на най-великите във футбола с изявите си между 80-те и 60-те години на ХХ век. Личност с необикновена интелигентност, символ на една епоха на футболния терен с екипа на „Аякс“ и на националния тим на Холандия, а след това и с фланелката на „Барселона“ в Испания. Превръща се в емблема на „Барса“, отбор, на който е треньор, когато там играе Христо Стоичков. Именно Кройф вижда невероятния талант на най-добрия български футболист и след двата гола на Стоичков срещу Барса с екипа на ЦСКА в полуфинален мач от турнира за КНК през 1989 г. (завършил с победа за „Барса“ 4:2), нападателят си печели трансфер на „Ноу Камп“.

от

публикувано на: 24/03/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: