Петък 13 с Юджийн Чадборн и Шрьодер

13/05/2016

Не пропускайте този петък 13, защото точно такъв никога не се повтаря в живота на човек.

Той, Чадборн, може да свири „Марсилезата“, както Джими Хендрикс – американския химн. Може да убеди Джон Зорн да се включи в интерпретация на класики на Карл Пъркинс. Може да ви разсмее и разплаче. Може да ви смути, да ви накара да мислите със собствените си глави, да ви извади със своя „шокабили“ подход от консуматорската кома (поне за няколко часа, ако не завинаги).

Юджийн Чадборн е легенда на американската ъндърграунд сцена вече четвърто десетилетие. В неговото творчество кога хармонично, кога шокиращо се преплитат фолк-блус и фрий джаз, траш-пънк и хилбили, протестни текстове и рагтайм, съвременна импровизирана музика и психеделик-рок.

Броят на албумите му отдавна е трицифрено число, което никой не може да назове с точност, тъй като освен албуми за някои от най-прогресивните издателски компании на нашето време (LeoRecordsIntakt, Victo, Parachute, Avant) Добрият Доктор Чад има и огромно количество самиздатски limited edition албуми (понякога в тираж от по 15 копия!). От началото на 80-те до ден днешен творческият му път се е преплитал и се преплита с този на музиканти като Джон Зорн, АкиТакасе, Пат Томас, Елиът Шарп, Тошинори Кондо, Zu (които сме гледали в София с Майк Патън и които смятат Чадборн за свой баща в музиката), Хан БенинкПаул Ловенс, Майкъл Ветчър, Барт Марис, Вилберт де Йооде. Разбира се, тук трябва да прибавим и имената на някои вече покойни великани като Том Кора и Джими Карл Блек (същия, от Mothers Of Invention на Запа, „индианеца на групата”), с когото Юджийн за дълги години (до смъртта на Джими през 2008) свири във формацията The Jack & Jim Show (неин кръстник пък е самият Кептън Бийфхарт). Обича да пътува по турнета – вече близо четири десетилетия.

И не е голям почитател на поставянето на етикети в музиката. Затова няма да го наричаме авангардист.

Юджийн Чадборн е автор на стотици умни и абсурдистки песнички, в които главни герои често са хората, на които дължим състоянието на съвременния свят (Буш, Берлускони, Хитлер, Ку-Клукс-Клан, Обама). Но освен това той доста майсторски превежда на собствения си музикален език и доволно количество песни на Джими Хендрикс, Фатс Уолър, Чък Бери, Запа, Бъфало Спрингфийлд, Джони Кеш, СтивиУондър, Блек Сабат и Бийтълс. И не само песни – в репертоара си Добрият Доктор има и уникални интерпретации на творчеството на Алберт Айлер, Бах, Бетовен, Мингъс, Ерик Долфи… (и тук списъкът е безкраен). Ние сме ви избрали Жони кеш за илюстрация тук:

В България ЮджийнЧадборн пристига по покана на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз” на програма „Христо Ботев“ (шест години след първото си гостуване) и този път идва заедно с източногерманския барабанист Шрьодер (Дитер Шрьодер – да не се бърка с Герхард Шрьодер или с онзи, лошия с респираторната маска от „Костенурките нинджа”, с когото съвсем обичайно се познават от едно от изданията на „Запанале” и с когото активно свирят през последните години.

от

публикувано на: 13/05/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: