Rubatong в Първо студио на БНР

16/04/2016

Радио фестивалът Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев” ви е подготвил неделна вечер (на 17 април от 22.00ч. в Първо студио на БНР), каквато отдавна не сте имали. С участието на Rubatong от Амстердам.

Rubatong е супергрупа от четирима – квартет, в който блусът, пънкът, съвременната импровизирана музика и по-неконвенционалните форми в джаза съжителстват съвсем натурално с една мистично-медитативно-параноично-театрална атмосфера.

Групата е създадена преди 8 години в Амстердам от легендите (всеки в собствения си жанр) Люк Екс (акустичен бас), Хан Бурс (вокали, текстове) и Рене ван Барневелд (китара). А четвъртият елемент, който дооформя квартета и му придава съвсем вече уникално звучене, е Татяна Колева (вибрафон), една от най-уважаваните и световно признати български перкусионистки, създателка на Amsterdam Marimba Weekend и носителка на редица международни отличия, сред които и “Музикант на годината” на БНР за 2009г. Така в Rubatong се срещат няколко традиции, дори няколко изкуства – авангардна поезия, класическа музика, пърформанс, фрий джаз, импро-пънк, блус, че дори и метъл хип-хоп в бекграунда (да не забравяме, че Рене ван Барневелд е китарист на Urban Dance Squad, холандския еквивалент на Rage Against The Machine).

А ето какво разказва и Татяна Колева за групата (записът е от тазгодишното издание на Мартенски музикални дни и е излъчен в „Мултикултурни диалози“ на програма „Христо Ботев“):

И… продължаваме нататък с останалите членове на квартета: името на фронтмена-основател Хан Бурс можем да свържем с участия в групи като Encore Plus Grande, Ex Orkest, The Ex, Ornament & Crime Arkhestra, Palinckx… Двамата с Люк Екс работят заедно далеч преди сформирането на Rubatong. А Люк описва съвместната им работа в Rubatong така:

Обикновено обсъждаме с Хан как моите басови линии или хармонии биха вървели по най-добрия начин с неговите думи. Важно е, че се усещаме взаимно като личности и динамика. Взаимните влияния са много и винаги се опитваме да открием правилните съставни части, от които да изградим нещото. Ако имахме друг певец с други текстове, и музиката ни щеше да е съвсем различна. А тук музиката се създава така, че да даде пространство на думите да сработят. Хан също много внимателно слуша мелодичните линии, които аз предлагам, за да отсеем кое ще сработи и кое не. С Хан сме много тясно свързани в тази група.
(из интервю за Портал „Култура“)

Басистът Люк Екс (Luc Ex), както името подсеща, е не само единственият постоянен басист, който легендарните импро-пънкари The Ex  някога са имали (от 1983 до 2002г., след това, та до ден днешен, те продължават с две баритонови китари и без бас – б.а.), но и една от най-сериозните фигури в европейския фрий джаз и въобще в импровизираната музика на стария континент. Люк Екс е основател, съосновател и член на редица групи като 4Walls, Roof, Speeq, Naked Wolf, свирил буквално с всички големи на епохата – от Том Кора, Фил Минтън, Тони Бък, Сидсел Ендресен и Хамид Дрейк до ICP Orchestra, Sonic Youth, Отомо Йошихиде и Кристиян Фенез.  Самият Люк в интервю за „Артефир“ (програма „Христо Ботев“):

В София Rubatong идват с младия китарист Тайс Елзинга, ученик на Рене ван Барневелд. Концертът в София е не само първи за нашата страна, но и първо представяне на Татяна Колева (иначе изключително добре позната у нас като класически музикат) в рок светлина. През целия уикенд – 16 и 17 април – на Пънк Джаз стрийма на Бинар пък ще звучи музика на четириматата – заедно като Rubatong и поотделно в десетки разклоняващи се групи и проекти.

от

публикувано на: 16/04/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: