Уикенд с героите на Alarma Punk Jazz 2016

18/12/2015

Toby Driver 2111

За последния уикенд преди празниците на Пън(к) Джаз стрийма на Бинар сме ви подготвили селекция от албуми и концертни записи на някои от най-важните гости на фестивала Alarma Punk Jazz за предстоящата 2016 г. Сред тях е самият Тоби Драйвър, чийто концерт на 8 февруари в Чешкия център ще сбъдне мечтите на цяло едно поколение фрийк-ценители. За този уикенд – 19 и 20 декември – сме ви спретнали разходка из цялостната дискография на основната формация на Тоби – Kayo Dot/ex-maudlin of the Well, както и забежки към други групи и проекти, с които трайно свързваме неговото име – Tartar LambTartar Lamb II, Secret Chiefs 3, Vaura, както и първия му солов албум In Тhe L..L..Library Loft, издаден  от Джон Зорн в „Композиторската серия” на лейбъла Tzadik – същият лейбъл, пуснал и първия албум на Kayo Dot през далечната 2003 г.

Триото на Тоби Драйвър за турнето включва още Ник Хъдсън (Academy Of Sun) на орган и Кийт Ейбрамс (Kayo Dot) на барабани. Ник Хъдсън ще се включи и като подгряващ артист с програмата си Letters To The Dead, издържана в същата мрачно-атмосферична стилистика, а от българска страна съпортът е на dwaal, проекта на Николай Митев и Иван Шентов.  Част от изразните средства на двамата са специално модифицирани музикални инструменти, „намерени“ звуци, field recordings, а също и методи, родеещи се с техниката prepared guitar по примера на последователи на легендарния Джон Кейдж като Кийт Роу и Глен Бранка. Всичко това обикновено е поднесено с обилни количества fuzz, на границата между мелодията и контролирания хаос. Местата в залата на Чешкия център са точно 90 – това е преднамерено, защото концертът е за ценители и целта е постигането на идеалната камерна атмосфера, а не масовост.

12366168_1077544212278498_2324015560170902294_o

Ще слушаме също така голяма част от албумите на Ива Битова, която ще изнесе концерт в Първо студио на 26 май 2016 г. Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена, за която тя е това, което е Баланеску за румънската, Дреш за унгарската, Борис Ковач за сръбската, или Теодосий Спасов за българската сцена, т.е. музикант с уникален почерк и трайна следа в музиката, с чието име хората свързват най-високите постижения в съвременната култура на съответната страна.

Битова е родена в Брунтал, чешката част на Силезия, в музикантско семейство – дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист. Това е важно да се каже, защото едно от най-характерните (и магнетични) неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго. Разбира се, тук включваме и солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от „Розови сънища“ на Душан Ханак (1977) до наши дни – „Желари“ на Ондржей Троян (2003), „Трима братя“ на Ян Сверак (2014) и др.), концертите буквално по целия свят от Ню Йорк до Япония, съвместните проекти с други световни величини от джаза и съвременната авангардна музика – Фред Фрит, Том Кора, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш, записите за Nonesuch и ECM… А паралелно и на съвременната чешка сцена – проекти заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с Škampa Quartet (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с рок-групата Dunaj, с Пражката филхармония…

Концертът, който е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България, се организира от радио фестивала Alarma Punk Jazz и Чешкия център, най-старият чуждестранен културен център в София. Очаквайте и изненади, защото освен соловата си програма, Ива Битова често включва и сешън с друг музикант на сцената.

12360216_1078005702232349_1905723646663271872_n

А имаме и южняшки сърф-джаз от Белград на 1 февруари в Първо студио на Националното радио! Изкушаваме се да наречем FISH IN OIL „балканските Bar Kokhba Sextet“, или „балканските Electric Masada“, а защо не и „балканските Sacri Cuori“. Въпреки че това би било хронологически недостоверно. Макар да има същата естетика в музиката, наложена в световен мащаб от споменатите формации, макар Марк Рибо определено да е повлиял на звука на групата, FISH IN OIL е по-скоро един от предвестниците, отколкото последовател на тази сцена, тъй като съществува още от далечната 1993 г.

12357206_1078585178841068_564402430238320784_o

На 5 март пък, в малката зала на *Mixtape 5* се гответе за истински и неподправен post-psychedelic-drone-kraut-punk-freejazz от Копенхаген – на границата между Sonic Youth и Арво Пярт. SVIN звучат като стоунър с кларинети, като северен равнинен мрак, по-мрачен от студа, като зловещи инструментални приказки отвъд полярния кръг. Автори са на 3 албума – Heimat (2011), Secretly We Are Gay (2014) и едноименния Svin (2015). A в момента тъкмо се връщат от Исландия, доволно приключили записите на четвъртия – и то не къде да е, а в построеното от Sigur Ros Sundlaugin Studio.

За  SVIN  ще открият вечерта органик-дроун-ритуал-нойз концептуалистите acrossthevacuum (Боян Аврамов {Teeth Of Divine} + Асен Сантев {Trysth} + мистериозни го(у)ст инструменталисти), а около Нова година обявяваме и третия участник, който ще е специалната изненада на фестивала.

И всичко това – този уикенд в резюме. За да не се чувствате неподготвени за 2016 г.

от

публикувано на: 18/12/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: