Ludovik Material (Любляна) и „слонът на принцесата“ (Русе) Live!

27/11/2015

Ludovik Material са поредното чудо на чудесата от Любляна, което гостува на радио фестивала Alarma Punk Jazz през последните години (след Zoambo Zoet Workestrao и Incurabili). Самите музиканти от триото – Тина Перич (вокали), Матия Доленц (китари, елекроники) и Яка Бергер (барабани) – дефинират музиката си по един изключително цветист и изчерпателен начин: better-spit-than-swallow-electro-r’n’r-tcha-tcha-tcha. Имат два студийни албума за лейбъла Kapa Records, като вторият от тях, Model Generation (2015), идва съвсем пресен-пресен с групата в София. Толкова на Изток идват за първи път. Извън родината си досега са свирили на фестивали основно в Германия, Чехия, Холандия и Австрия. В София ще дойдат веднага след участието си на Таксират“ в Скопие, който е и най-големият зимен рокендрол фестивал на Балканите.

Джон Роб от The Membranes и Goldblade споделя възхищението ни от Ludovik Material, използвайки следните думи: „Те звучат напълно фантастично и тяхното младежко разбиране на пост пънк сферата е едно от най-добрите, които съм чувал от години”… А ние, без да изпадаме в славословия на тема пост-пънк, електро-пънк, нойз-рокедрол и т.н., можем само скромно да добавим, че в радиус от 1000-1500 километра Ludovik Material са една от най-стойностните групи от поколението, което условно ще наречем пост-Bernays Propaganda, ако разбирате какво имаме предвид.

Преди тях на сцената на Maze световна премиера ще има друг един проект – слонът на принцесата”, който се появи онлайн буквално няколко дни преди първия концерт на психеделик-рок квартета TFSL (и то с вокален кавър на TFSL, видите ли!). Проектът е съвместно дело на китариста Калоян Иванов (TFSL, Portable Elefant), в ролята на Слона и Ваяна ‘О’ Ташева (гласови експерименти) в ролята на Принцесата, като за софийския им концерт ще се присъединят още трима слона – Ангел Драганов (Plygon Ring и другата ½ от Portable Elephant) – клавишни и електроники, Павел Стойчев (Surbahar, Artmospheric) – барабани, и Боян Аврамов (Teeth Of Divine) – бас. Ако кажем, че иде реч за психеделик-трип-хоп със зловещи франгментарни сюрреалистични текстове, това ще е вярно, но няма да е всичко, така че оставяме на вас, като дойдете на концерта,  да определите какво животно са „слонът на принцесата”.

Вратите на клуба отварят точно в 20.00ч., а концертът ще започне в 21:00ч. и ще продължи до полунощ.

 

 

от

публикувано на: 27/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: