48 часа Jerusalem In My Heart и The Necks

13/11/2015

Jerusalem_In_My_Heart_1_osnovna_snimka

Тази събота и неделя Пънк Джаз стриймът на Бинар също е концептуален. Музиката, която ще слушате в рамките на 48 часа на 14 и 15 ноември, включва цялостното творчество на ливанеца от Канада Радуан Гази Мумнех, който заедно със своя приятел, визуалния артист Шарл-Андре Кодер, ще представи проекта Jerusalem In My Heart на живо в Чешкия център в неделя вечерта (15 ноември) от 20:00ч. като част от предстоящото осмо издание на кинофестивала Sofia MENAR. Това е едната страна на монетата, другата е (също) цялостното творчество на австралийското трио The Necks, което пък гостува в София специално за седмия рожден ден на радиофестивала Alarma Punk Jazz три дни по-късно – на 18 ноември от 21:00ч. в Първо студио на БНР.

Jerusalem In My Heart е психеделично пътешествие из дебрите на мрачния ембиънт, увличащо в процеса на самосъздаването си много и непознати светове – тук мелодичните линии на традиционната арабска музика непринудено съжителстват с белия шум и други опасни за ушите експерименти, а ъндъргаунд формите в съвременното кино съвсем естествено се преливат със сюрреалистични текстове и екстатично пеене.

В момента Радуан Гази Мумнех и Шарл-Андре Кодер са на турне заедно с приятелите си от монреалската нойз/инди/шугейз/краут-рок банда Suuns, с които по-рано тази година издадоха съвместен албум, а в най-новия студиен продукт на Jerusalem In My Heart, албума If He Dies, If If If If If If (2015) участва и Алекси Пери (позната на публиката на „Аларма“ от предишната си група Handsome Furs), a има и песен, посветена на легендарния кюрдски бард Шиван Первер. Подгряващи на тази специална вечер на Sofia MENAR са Splendor Аnd Misery, проект на Анджела Родел (вокали, тамбура, синтезатор, програмиране) и Виктор Тодоров (вокали, синтезатор, програмиране), който съчетава електронно изработен звук с акустична тамбура и вокали. Куратор на цялостната музикална програма за тази неделя вечер, 15 ноември, е Alarma Punk Jazz.

The Necks са другото голямо (дори още по-голямо) име, на което ще обърнем внимание на Пънк Джаз стрийма този уикенд. Поводът е първият им концерт в България – на 18 ноември – по инициатива отново на Alarma Punk Jazz, най-амбициозното събитие, подготвяно досега от радио фестивала за 7-годишното му съществуване. Тримата музиканти – Крис Ейбрахамс (пиано), Лойд Суонтън (контрабас) и Тони Бък (барабани), заедно или поотделно имат съвместна концертна и звукозаписна история с всеобщи любимци като Брайън Ино, Джон Зорн, Карл Хайд, Отомо Йошихиде и The Ex, а статутът им на световната музикална сцена е на абсолютни новатори, създаващи музика отвъд всякакви представи за джаз, ембиънт, минимализъм или пост-рок. Една от любимите групи на Майкъл Джира и Джим О’Рурк, за четвърт век съществуване The Necks са автори на 18 албума, последният от които Vertigo излезе буквално преди няколко седмици. На Пънк Джаз стрийма ще може да ги чуем всичките (нещо, което не се случва много често по радиото, защото произведенията на триото рядко са по-кратки от 40-50 минути), както и доволно количество странични проекти на тримата – от соловите албуми на Крис Ейбрахамс до краут-рок квинтета на Тони Бък Projekt Transmit.

от

публикувано на: 13/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: