Концерт-премиера на новия албум на „Кайно Йесно Слонце“ в Първо студио

19/10/2015

Очаквайте скоро целия концерт.

Радио фестивалът Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев” и „Кайно Йесно Слонце” ви канят на официална премиера на четвъртия студиен албум на формацията. „Кайно Йесно Слонце” са Веселин Митев (вокали, кавал, гайда, арменски дудук, бас-дудук), Петър Делчев (тамбура, чело-тамбура, ханг), Тони Хоро (тъпан, зарб, перкусия), Евгени Чакалов (флейти, тамбура), Юлия Узунова (синтезатори, глокеншпил, ханг) и Алекс Цветанов (wavedrum, перкусия).

Преди повече от 10 години „Кайно Йесно Слонце” започва като солов проект на Веселин Митев, познат преди това от „Исихия” и „Ватаф Проджект”, като след втория албум формацията търпи няколко прераждания, включително и под формата на психеделик-рок група (заедно с мзуиантите от „Способ” до 2009 г.). През групата за кратко са преминали и музиканти като Павел Терзийски („Попара”, Clavexperience, BigBanda) и Владо Чифлиджанов („Исихия”, „Дуо Ватцарян”). В настоящия си състав „Кайно Йесно Слонце” започва да се оформя от края на 2009 г. с идването на Петър Делчев („Исихия”, Ambient Folklore).

Новият двоен албум е записван на живо в Студио „Пекарната” и след серия представяния през лятно-есенния сезон – в Пловдив, Велико Търново и с. Долен (на фестивала Transfiguration) – най-после стигнахме и до голямата премиера на софийска сцена. Физическото тяло на албума съдържа 13 пиеси, които звучат колкото фолклорно, толкова и с уклон към акустичния ембиънт и психеделик-импровизацията. Въвеждащата пиеса „Алфа” и закриващата „Омега” пък имат свой собствен живот в интернет. Звукът на албума е максимално близо до концертните изпълнения на групата, които, както знаем, са толкова напояващи, увличащи и екстатични, че два часа минават като миг, оставяйки публиката поне до разсъмване на следващата сутрин в някое съвсем друго измерение – напълно различно от това, в което официално живеем…

А тук ви предлагаме да си припомним заедно едно доста отдавнашно гостуване на „Кайно Йесно Слонце“ на „Аларма“ в Чешкия център… Май беше през 2011 г. И имаше толкова много хора, че не всички успяха да влязат. А Веско продължи да свири сред публиката на гайда и след …найсетия бис на групата, когато и тонрежиьорите, и осветителите самоволно изключиха захранването и тръгнаха да се прибират по домовете си…

Вратите се отварят на 19 октомври към 20.45, а концертът започва точно в 21:30 ч., когато започва и „Аларма“. Двама от присъстващите ще спечелят двоен билет съответно за концерта на Михай Дреш и Миклош Лукач на 10 ноември (пак в Първо студио) и за този на австралийското трио The Necks на 18 ноември (също там).

от

публикувано на: 19/10/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: