Европейското турне на Hugo Race And The True Spirit започва от София

24/09/2015

Помните ли този концерт? Той беше неочакван подарък от страна на австралиеца Хюго Рейс за българската публика, която само два дни преди това го слуша и в *Mixtape 5*. И беше близо двучасов – с неочаквани завои към репертоара на Dirtmusic и Ленард Коен, както и с някои нови песни, на които още дори имената не знаем. Междувременно Хюго се появи – също съвсем ненадейно – и на „София: Поетики“ в Борисовата градина (на връщане от Скопие). Иде реч за соловото му турне или Lone Spirit Tour, което беше в началото на лятото… Две години по-рано пък го слушахме на цели три концерта с Fatalists (в София, Русе и Пловдив).

А на 29 октомври ще дойде с основната си група – The True Spirit, психеделик-блус-рок приключение на възраст повече от четвърт век, в което през 90-те са участвали и Мик Харви от The Bad Seeds, и Александер Хаке от Einstürzende Neubauten, и кой ли още не. И това няма да е просто поредното идване на Хюго в България, а нещо много по-голямо. Последното голямо турне на The True Spirit в Европа e от далечната вече 2009г. – непосредствено след албума 53rd State (2008) – същото, на което записват и албума Live In Wołów Jail. След това не са идвали. И албум нямаха цели 7 години – до излизането на едноименния The Spirit през май т.г.

В скоби – поне 20-30 души в София от юни са горди притежатели на оригинал на плоча или диск. Така че на идването на Хюго Рейс като солов артист през юни можем да гледаме и като на подготовка за по-големия концерт през октомври, макар двете роли – на фронтмен и на сингър-сонграйтър – да са крайно различни, ако не в друго отношение, то поне в репертоарно. На 29 октомври, гарантираме ви, поне 95% от песните ще чуете на живо за пръв път. И „play“ на концерта от 13 юни в Първо студио на БНР:

Може би именно затова Хюго Рейс избра София за отправна точка на първото европейско турне на The True Spirit от 6 години насам. Мястото отново ще е *Mixtape 5*, B-Side. Музикантите идват и с нова 10-инчова плоча – False Idols, чиито първи копия (официалната дата на издаване 1 ноември), ще бъдат видени, чути и пипнати именно тук, в София – два дни преди заветната дата. А дотогава – дослушаме концерта от Първо студио от юни.

The True Spirit, иначе, е група, разпростряна на три континента – с музиканти от Мелбърн, Лос Анджелис и Берлин. За албума The Spirit обаче и за всички суб-ЕР-та музикантите се договарят да бъдат записани само от членовете, живеещи в Австралия. Това е по добрият стар начин, прекарвайки месеци, че и близо три години заедно в едно специално наето за целта студио в планините над Бризбейн. Хюго Рейс разказва за процеса по записването:

„Това си е групова работа – продукт на истинско сработване на музикантите във времето и пространството. Често днес албумите се правят от дистанция, което понякога се получава, но понякога е много трудно да почувстваш какво иска да ти каже човекът, който е на другия край на света. Та затова имахме нужда наистина – да сме в едно помещение за дълъг период от време, за да създадем именно такъв албум“ (из интервю за Портал „Култура“, юни 2015)

В София пристигат в състав Хюго Рейс (китари, вокали), Нико Манси (кийборди), Микеланджело Русо (електроники), Брет Полинес (барабани, перкусии) и Брайън Колечин (бас), същият line-up от станалите класически вече албуми Goldstreet Sessions (2003), Taoist Priests (2006) и 53rd State (2008). Най-новият им клип излезе миналата седмица, между другото…

Очакваме ви на 29 октомври. Всъщност концертът по-горе, имаше и бис – почти половинчасов, оставили сме ви го за десерт за следващата седмица, когато до началото на турнето на Hugo Race And The True Spirit ще остава точно месец…

 

от

публикувано на: 24/09/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: