Крокодили, духове и други нощни птици на Alarma Punk Jazz №14

30/08/2015

Започваме с нощните птици, разбира се. Защото нас ни слушат основно по късна доба. На 17 септември, сякаш като по поръчка за Деня на София, в Чешкия център радио фестивалът Alarma Punk Jazz ще посрещне инди-авангард-поп дуото Howling Owl, сформирано наскоро в Грьонинген, Холандия. Накратко, това са Евия Вебере от Латвия (или „от страната на приказките“, ако се осланяме на официалната биография на дуото) и Лав Ковач от Войводина („избягал от нажежения асфалт на поствоенна Сърбия“, според същия източник).

Първото официално издание на двамата ще излезе наесен, но това далеч не е първата група, в която работят заедно. Преди Howling Owl са пост-джаз/ърбън/ретро рокендрол секстетът Phantasmagoria и квaртртът на Евия Вебере. Лав Ковач е твърде добре познат у нас като барабанист на формациите на гениалния си баща Борис Ковач Ritual Nova и La Campanella, а на Запад – в същата роля в психеделик-джаз квартета Kuhn Fu. Музиката на Howling Owl e интересна конфигурация от жанрове, инструменти, творчески решения и неочаквани завои, нещо като нойз, нещо като скандинавски поп, нещо като електро-пънк… и дори да не е „изобщо като нищо на света“, е продукт на онази естествена сплав между професионализъм и детско любопитство, която все по-рядко срещаме днес у новите групи.

Разплаканите крокодили на д-р Тенев

Преди Howing Owl на сцената на Чешкия център (в 20:30ч. на 17 септември) се гответе за уникална среща с Crocs In Tears – пост-екологичния индъстриъл/ембиънт проект на нашия легендарен колега Веселин Тенев (познат на едни от „Мъртви поети“, а на други – от предаванията си по програма „Христо Ботев“ в близкото минало). Проектът е роден от другата страна на Атлантическия океан и концептуално ни води „отвъд екологията“. Някои пиеси звучат като спомен от датска психиатрична клиника от началото на ХХ век, други – като 29 000 гумени патенца, изсипани от аварирал китайски танкер в океана, трети – като отглас от антиутопията на Айова сити… Всъщност творчеството на Crocs In Tears е доста разнообразно, а в Чешкия център очаквайте и доволно количество музиканти на живо, които ще пресъздадат различни пиеси на проекта в невиждана до момента светлина.

Хюго Рейс отново в София с австралийската си група The True Spirit

Това дългоочаквано събитие пък е на 29 октомври в малката зала на *Mixtape 5*. The True Spirit на Хюго Рейс е група с 25-годишна история. В началото на 90-те през нея преминават Александер Хаке (Einstürzende Neubauten), Мик Харви (The Bad Seeds), Робин Касинадер (The Wreckery), както и сенегалският перкусионист Наго Куате. Въобще цялата история на австралийския упадъчен пост-пънк-блус + щипка европейски авангард и наченки на западноафриканската линия, която Хюго развива години по-късно с Dirtmusic. В настоящия си състав The True Spirit се оформят някъде към средата на 90-те. А новият албум (издание на Glitterhouse) се появява след близо 7-годишна пауза.

„Идеите, вижданията и звученето, които споделяме в The True Spirit, са нещо, което аз лично не съм имал с никоя от другите си групи. Но тъй като не живеем на един и същи континент, най-трудното е да се съберем заедно за дълго време. Така че се договорихме в този албум да участват само членовете на групата, които живеят в Австралия – общо петима души. Което не значи, че ще спрем да работим с музикантите от The True Spirit от САЩ и Берлин, но специално този албум имахме нуждата да го създадем по стария начин – пребивавайки на едно и също място дълго време. Почувствахме, че той трябва да бъде създаден по добрия стар физически старовремски начин. Отне ни три години – наехме една къща близо до Мелбърн и наистина договорката ни беше да прекараме възможно най-дълго време заедно, за да развием идеите си – без натиск и предварителни очаквания, разбира се. И за тези три години усетихме, че албумът се създава сам, по най-естествен начин: нямаше нужда да го конструираме – всичко започна да си идва на мястото от само себе си. И той е наистина съвместно дело между мен и останалите четирима музиканти. Така е в The True Spirit – ако само аз пишех цялата музика, тогава не бих имал нужда от такава група, а тук е тъкмо обратното – всичко създаваме и развиваме заедно. В албума излязоха 10 песни, а общо са 16, като останалите ще пуснем в отделни ЕР-издания. Така че това си е групова работа – продукт на истинско сработване на музикантите във времето и пространството. Често днес албумите се правят от дистанция, което понякога се получава, но понякога е много трудно да почувстваш какво иска да ти каже човекът, който е на другия край на света. Та затова имахме нужда наистина да сме в едно помещение за дълъг период от време, за да създадем именно такъв албум” (Хюго Рейс пред „Портал Култура”)

За вярната публика на Хюго Рейс в България няма нужда да обясняваме, че именно с тази му група много рядко можем да го гледаме и слушаме в Европа. А фактът, че самият той реши европейското турне на The True Spirit да започне от София, говори достатъчно красноречиво за симпатията и уважението, които храни към тукашните си почитатели.

И още австралийски легенди през ноември…

Пикът на 14-ото издание на Alarma Punk Jazz пък е на 18 ноември в Първо студио на БНР с триото The Necks от Сидни. За тях Майкъл Джира от Swans казва: „Има една група, към която имам влечение и усещам родство с нея, въпреки че те не свирят подобна (на Swans – б.а.) музика. Но след като ги гледах на живо няколко пъти, мисля, че са страховити. От Австралия са и се казват The Necks – чували ли сте ги някога как звучат на живо?”… А Карл Хайд от Underworld, поканен от Брайън Ино да участва в съвместен проект с австралийското трио, е още по-категоричен в изказването на възхищението си. Неговoто e лаконичното, сентенциозно и изчерпателно „I performed with The Necks” .

И това далеч не е всичко – следете сайтовете на БНР, където скоро ще обявим и множество други имена от световния авангард, пънк-джаз и траш-рокендрол, с които смятаме да ви срещнем на живо в София до края на годината.

от

публикувано на: 30/08/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: