5 рецепти от Тайния бележник на Фрида Кало

21/07/2015

frida

На 6 юли се навършиха 108 години от рождението на Фрида Кало – голямата художничка, дъщерята на Мексиканската революция, една от легендите на XX век., кълбо от страсти и талант. Точно тогава на български език излезе биографичният роман „Свещена билка. Тайният бележник на Фрида Кало“ от сънародника й Фернандо Г. Хагенбек.

Опознайте по-дълбоко гордата сапотекска кралица, която съдбата подлага на неимоверни физически и духовни изпитания, но и обсипва с бурни преживявания, споделени с обкръжение, дадено не всекиму. Прочетете мислите й за безкрайната любов с Диего Ривера – благодат и проклятие.

Срещнете личностите, които Фрида достига с изкуството си и с горещата си женска натура – Джорджия О’Кийфи, Лев Троцки, Андре Брьотон, Марсел Дюшан, Ърнест Хемингуей, Джон Дос Пасос, Хенри Милър, Салвадор Дали, Пабло Пикасо.

Но какво ли е докосвало небцето и душата на тази забележителна жена? Пригответе се, следват незабравими кулинарни изкушения от огнена земя…

1.МЕКСИКАНСКА ПИЛЕШКА СУПА

Веднъж една от гостенките на Диего – една от ония американки многознайки – ме попита защо в Мексико всяко ястие включва пилешко. Никога не бях се замисляла над това. Пилето е нещо като основата на нашата храна. Ето защо за мен няма съмнение: пилешката супа е мексиканска, без значение дали е създадена от франчулята – със сигурност са купили пилето от пазара „Ла Мерсед“1.

 

1 средно голямо пиле, около 1 ½ килограма, 2 литра вода, 4 моркова, 2 картофа, 1 стрък целина, 2 скилидки чесън, ¼ глава лук, 2 зърна бахар, ½ чаша ориз, чипс от тортиля, 2 лимона, 1 ситно накълцано люто чушле серано, нарязан кориандър, сол.

 

˜Раздробеното на парчета пиле, лукът, чесънът, бахарът и стръкът целина се слагат в тенджера с вода, добавя се сол и се оставя да ври. След като пилето е повряло доста време, добавят се нарязаните на четвъртинки картофи, морковите и оризът. Преди да се поднесе, се добавят накълцаните кориандър и лук и чипсът от тортиля, начупен на парченца. Отделно се слагат нарязаните лимони и наситненото чушле серано.

 

1 Голям пазар в историческия център на гр. Мексико. – Б. пр.

 

2.РЕБЪРЦАТА НА СКЪПИЯ ДОКТОР ЛЕО

Когато идва да ме види, докторчето ми изпраща телеграма, в която пише: „Приготви ми ребърца“. Така зная, че трябва да му направя гозбата, в която се е влюбил, когато e лекувал индианци. Обичам го, той е най-добрият ми приятел.

 

2 парчета свински ребърца, нарязани така, че всяко ребро да остане отделно, ½ чаена лъжичка смлян кимион, 6 ситно нарязани скилидки чесън, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици свинска мас, 4 чаши вода, 6 цели скилидки чесън, ¼ глава лук на парчета, 8 люти чушлета серано, 1 килограм обелени зелени домати, 8 стръка пресен кориандър, сол и черен пипер за овкусяване.

Кимионът, ситно накълцаният чесън и солта се смесват и със сместа се намазват ребърцата. По въз-можност да се направи ден по-рано, та ароматът да попие хубаво в месото. Ребърцата се поставят в голяма тенджера или в железен котел с вода, докато ги покрие, и се слагат на огъня. Варят се, докато месото може да бъде пробито лесно с вилица. Тогава се вадят от бульона и се пържат в маста 10 минути, пос­ле се оставят настрана. В друга тенджера с вода се пускат целите скилидки чесън. Когато водата заври, се добавят чушлетата и лукът и се оставят да врят 5 минути. Добавят се зелените домати и се вари още 5 минути. След това всичко се намачква в хаванчето, докато стане на пюре. Към тази смес се прибавят 2 чаши от бульона, където е вряло всичко, и се слага прясно смленият кориандър. Ако сосът е гъст, се разрежда с малко вода.

 

В голям тиган се затоплят 2 супени лъжици от мазнината, в която са се пържили ребърцата, добавя се пюрето, покрива се и се оставя да ври 10 минути. Към тази каша се притурят ребърцата, подправя се със сол и черен пипер, всичко се разбърква добре и се оставя на бавен огън за 20 минути.

 

3.ГОЩАВКАТА ЗА ТРОЦКИ И БРЬОТОН

Козобрадкото обичаше да го изненадвам. Нямаше много какво да кажа, понеже Диего ми отнемаше думата, както и на всеки друг в близост до Троцки, ето защо аз само готвех; чрез подправките можех да му кажа повече, отколкото с думи, какво разбирам под един по-добър свят. Двамата исках­ ме единствено това: светът да стане по-добър. Кой ли не желае подобно нещо!

 

Червен мексикански луциан1 с кориандър 

1 червен мексикански луциан, над 2 килограма, измит и почистен от люспите, 8 чаши ситно нарязан кориандър, 5 мариновани люти чушки, нарязани на едро, 2 големи глави лук, нарязани на кръгчета, 4 чаши зехтин, сол и черен пипер.

Отстрани на рибата се правят три разреза, за да поеме добре подправките. В тиган или в разлат съд се приготвя канапе за рибата с половината от нарязания на ситно кориандър, половината от лютите чушки и половината от лука; залива се с половината от зехтина и се подправя със сол и черен пипер. Рибата се поставя върху канапето и се покрива със слой от останалите люти чушки, кориандър и лук. Залива се с другата половина от зехтина. Слага се за около 40 минути в предварително загрята на около 200 граду-са фурна и от време на време се облива със соса, за да не изсъхне. Поднася се в същия съд.

1 Lutjanus campechanus (лат.) – кампечински или мексикански луциан, вид риба от семейство „Луцианови“, обитаваща Мексиканския залив и атлантическото крайбрежие на Съединените щати. – Б. пр.

 

4. МЕКСИКАНСКА ЗАКУСКА

Онова, което най-много ми липсва от Мексико, когато пътувам, е събуждането сутрин с аро-мата на кафе с канела и на мазнината в тигана, където се пържи хубава закуска. Това е началото на един нов ден, както и спомен колко прекрасен е бил вчерашният.

 

Яйца на очи по мексикански

 

½ чаена чаша олио, 4 яйца, 4 тортили, 2 домата от консерва, щипка риган, 1–2 люти чушлета чиле де арбол, печени направо на пламъка, 1 супена лъжица нарязан на кръгчета лук, ¼ чаена лъжичка ситно на-рязан чесън, сол.

Доматите се смилат с ригана, лютите чушлета и чесъна и им се добавят сол и малко вода. Тортилите се пускат за малко в горещото олио да омекнат, но да не добиват златист цвят. Отделно, две по две се пържат яйцата, като се внимава жълтъкът да не се разтече. Тортилите се слагат по една в чиния, отгоре се поставят пържените яйца и се заливат с топлия доматен сос. Накрая се добавя нарязаният на кръгчета лук.

 

5.САНГРИТА

Тази рецепта за сангрита ми е от едно пътуване с Мъри. Тогава той ме научи, че трябва да пия текилата си със сладко-кисела напитка. Харесвам текилата чиста, също като мъжете; това винаги ми е служило, за да впечатлявам гринговците, когато идват при Диего.

2 люти чушки анчо1, 2 супени лъжици нарязан лук, 2 чаши портокалов сок, ½ чаша сок от зелен лимон, сол.

Изпечените и почистени от влакната и семето люти чушки анчо се варят 2 минути, след което се оставят да престоят 10 минути. Лукът, портокалови-ят сок и сокът от зеления лимон се смесват и заедно с лютите чушки се сипват в блендер или в хаванче и се правят на пюре; посолява се. При желание може да се прибави още сок от портокал, зелен лимон или домати.

Сангритата е жената. От нея лъха на подправки и лук. Тя придава цвят и огън на мъжкаря текила. Двамата заедно са в съвършена хармония.

Как ми се иска и аз да съм така с моя Диегито. Само че той може да е мой приятел, син, любов-ник, колега, ала никога мой съпруг. Най-лошата ми злополука, след катастрофата с трамвая, е той.

1 Chile ancho (исп.), в буквален превод „широка чушка“, е една от разновидностите на Capsicum annuum. В някои райони на Мексико я наричат chile poblano. Прилича на българската чушка капия, но е с лек пикантен вкус. – Б. пр.

П.П. Трябва да знаете, че авторът Фернандо Г. Хагенбек се впуска в една игра на въображение и магичен реализъм. Създава собствена версия на живота на Фрида Кало въз основа на този въображаем дневник, озаглавен „Книгата на свещената билка”. Алхимията на рисуването и кулинарните изкушения са двете опори, които крепят Фрида в трудния, но забележителен земен път.

Романът е преведен на 17 езика и е номиниран за престижната литературна награда „Планета-Каса де Америка“ за 2009 година.

Обърнете внимание, че в рецептите има над 20 вида люти чушки. Многопластовия превод, не само в сферата на кулинарията, дължим на Даниела Радичкова. Откъсът от книгата е предоставен от издателство „Колибри“.

от

публикувано на: 21/07/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: