Ambient Folklore @ Alarma Pun(k) Jazz No13

22/02/2015

Знаменателно трио, може би най-подходящата българска формация за отваряне на концерт на Йозеф ван Висем. Самият той стоше в претъпканата зала и внимателно ги слушаше… Ambient Folklore е проект, създаден през 2013 г. от Петър Делчев („Исихия”, „Кайно Йесно Слонце”) и Евгени Чакалов („Ериней”, „Кайно Йесно Слонце”).

Вдъхновени от средновековната музика на Западна Европа и Балканите, те интерпретират теми от X-XIV век и създават свои авторски произведения в тази стилистика. Използват реплики на старинни струнни и духови инструменти. Няколко месеца след създаването на проекта към тях се присъединява и Таня Йосифова („Исихия”, „Проект Давидъ”), допълвайки композициите с вокали и перкусии.

Освен инструментални пиеси триото започва да интерпретира по свой начин и оригинални средновековни текстове. Звукът им е изцяло акустичен, издържан в естетиката на пътуващите средновековни бардове. Още през годината на създаването си проектът Ambient Folklore получава покана за участие в средновековния фестивал в Сигишоара, Румъния. През 2014г. участват и в първото издание на средновековния фестивал в Боянската църква, както и във Видинския средновековен фест “Бъдинъ” в крепостта Баба Вида. Междувременно правят редица концерти, сред които можем да откроим участието им като подгряваща група на Jarboe, както и концертите им в рамките на предишни издания на „Аларма Пънк Джаз”.  

Очаквайте дебютния им албум много скоро! Както и други техни участия в рамките на „Аларма“ и платформата „Бинар Live“. Очаквайте и видео от концерта на Йозеф ван Висем в Първо студио. Тези дни…

от

публикувано на: 22/02/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: