Детският радиохор осиротя

29/10/2013
БНР
акад. Христо Недялков

След кратко боледуване рано тази сутрин на 81 години почина академик Христо Недялков – основател и диригент на детския хор на Българското национално радио в продължение на 53 години.

Заедно със своя диригент тази година малките певци изнесоха концерти в Китай по покана на Китайското национално радио.

Акад. Недялков е възпитаник на Българската държавна консерватория, студент в първия хорово-диригентски клас на проф. Георги Димитров и във вокалния клас на проф. Елена Урукин. Успоредно учи и композиция при проф. Парашкев Хаджиев.

През 1960 основава детския радиохор към БНР. Съставът е представял България на редица международни културни форуми, фестивали и конкурси в над 30 страни на четири континента.

Под палката на акад. Недялков малките певци са гастролирали в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Токио, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Пекин, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро и в много други градове на Европа, Америка, Азия и Африка. Само в Япония Маестро Недялков е дирижирал над 500 концерта в 150 града в рамките на осемнадесетте концертни турнета на състава в тази страна. 

За големия му принос в развитието на културните връзки между Япония и България и по предложение на японското правителство през 1995 акад. Христо Недялков бе награден с най-високия японски императорски орден за чужденци – ордена на Святото съкровище „Златни лъчи” с розетка, а през 1996 бе провъзгласен за почетен гост-професор на Токайския университет.

През 1984 унгарското министерство на културата го награди с медала за музикално изкуство „Золтан Кодай”, а през 2002 Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостои с титлата „Посланик на европейската култура”.

Маестрото е носител на множество български държавни отличия, между които орден „Стара планина” І степен. Награден е с най-високия почетен знак на БАН „Марин Дринов” на лента, със Златна и Кристална лира на СБМТД.

На 2 ноември 2012 Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ удостои своя възпитаник с почетното „доктор хонорис кауза“ за високите му творчески постижения в развитието и популяризирането на българската култура, за безспорните му заслуги за развитието на хоровото дело в национален и международен мащаб, за приноса му като композитор на едни от най-обичаните и популярни детски песни и пиеси за детски хор.

За цялостния му принос в развитието на радиото БНР присъди на маестрото голямата си награда „Сирак Скитник“ през 2012.

Ръководството и колегите от БНР поднасят на семейството и близките на маестро Недялков своите съболезнования.

Китайското национално радио изпрати съчувствено писмо до БНР. /обновено: 30.10.2013 15:06/

Опелото ще се състои на 1 ноември от 11 часа в катедрален храм „Св. Неделя“ в София.

от

публикувано на: 29/10/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: