Детският радиохор ще открие Дните на японската култура в София

07/10/2013
Детският хор на БНР с диригент академик Христо Недялков

Детският хор на БНР ще открие Дните на японската култура в София на 9 октомври, сряда, с концерт в зала „България“ от 19 часа. Домакин на събитието е посолството на Япония у нас, организира се със съдействието на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България.

„За нас е чест да открием 24–ото издание на Дните на японската култура от името на Асоциацията. Съставът ни е гостувал в Япония с активното съдействие на Токайския университет. Считам, че имаме голям принос за изграждането на културните връзки между двете страни“, заяви по време на генералната репетиция маестро Христо Недялков, основател и главен диригент на детския радиохор.

Програмата на концерта „Япония в нашите сърца“ включва хорови песни, пиеси и творби, написани от японски и български композитори. Сред тях са „Лека нощ“ на Парашкев Хаджиев и „Зимна песничка“ по музика на акад. Христо Недялков, които са преведени и присъстват в японските учебници по музика в продължение на повече от 30 години.

„Изключително съм щастлив, че децата в Страната на изгряващото слънце растат с българските песни, които техните бащи и майки познават и обичат. Популярната моя творба „Зимна песничка“ („Над смълчаните полета“) се пее от десетилетия в превод на японски. Получаваме винаги възторжени и нестихващи аплодисменти след края на изпълнението си, когато я представяме на наш концерт в Япония и обявяваме, че е написана от български композитор, който е на сцената“, с гордост отбелязва акад. Недялков.

Сред специалните изненади на концерта в София са изпълненията на две творби – песен по стихове на японската императрица Мичико и „Песен за кораба „Босей мару“ – по текст на президента на Токайския университет проф. д-р Тацуро Мацумае и музика на маестро Недялков.

След като открие Дните на японската култура у нас, Детският хор на БНР започва подготовка за следващата си изява – Коледен концерт със Симфоничния оркестър на БНР, който ще се състои  на 25 декември в зала „България“.

от

публикувано на: 07/10/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: