60 години Детски хор на БНР

23/12/2020
В първия пролетен ден преди шест десетилетия, избраните от маестро Христо Недялков певци за Детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. Тогава още никой не знае какво славно бъдеще очаква „славеите“, както сега ги наричат, които пеят и прославят страната ни и уверено „излитат“ към световните сцени.
.
„Ангелски гласове. 50 години Детски хор на Българското национално радио“ – така е озаглавил книгата си за историята на този великолепен музикален състав неговият основател, главен диригент и художествен ръководител от 1960 до 2013 година акад. Христо Недялков. Негова е заслугата за бързото художествено израстване на състава до един от най-добрите в нашето хорово изпълнителско изкуство. Чрез вълшебните гласове на децата много хора по света откриват България, докосват се за първи път до красотата на българското хорово изкуство и заобичват нашата страна. „Удивителен ансамбъл от световна класа!“, „Тези български деца пеят като ангели…“, „Кумир на детските хорове по света!“, „Хор на суперлативите!“, „Музикални посланици на целия свят“ – това е само малка част от заглавията в чуждестранната преса, които отразяват блестящите успехи на най-известния български детски хор.
.
С прекрасния си репертоар хористите представят богатството на българската духовна песенна култура и на световната музикална съкровищница. Над 800 произведения – шедьоври от творчеството на големи ренесансови и барокови композитори, класически и съвременни български и чуждестранни автори, множество хорови обработки на български и народни песни от цял свят, фолклорни и църковни песнопения. Творби от репертоара на Детския радиохор се изпълняват в Япония, където са издадени 6 сборника с български песни, а финландският хор „Чучулигите“ пее коледните и зимни песни на Христо Недялков от диска на състава „Над смълчаните полета“. В учебниците за началните училища в Япония са включени „Лека нощ“ от Парашкев Хаджиев, „Весела песен“ от Петър Ступел, „Зимна песничка“ и „Майски балони“ от Христо Недялков.
.
Днес съставът се ръководи от маестра Венеция Караманова и неговата славна 60-годишна история, изключителният професионализъм на малките хористи и кристално чистото звучене, което постигат, заедно с огромния им репертоар, заслужено нареждат Детския радиохор сред най-елитните български и световни хорове.
.
Концертната дейност на Детския радиохор се разпростира на четири континента. Малките български певци са изнесли над 2000 концерта в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове на близо тридесет страни. Само в Япония хорът е изнесъл повече от 500 концерта в над 150 града по време на своите концертни турнета там.
.
Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали. През настоящата, юбилейна година хорът завоюва първо място в категория „Детски и младежки хорове“ на VIII-ия международен конкурс “Ян Сибелиус Фест” в гр. Турку, Финландия и голямата награда GRAND PRIX в конкурса „Нови гласове, песни и изкуства“, инициирано от сдружение „Евтерпани“.
.
Два пъти, през 2002 г. и 2020 г., Детският радиохор е удостоен със званието „Посланик на европейската култура“ – чест, оказвана от Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз към културни институции с изключителен принос в популяризирането и разпространението на културните традиции на Стария континент.
.
×

.

Екип:

Отговорен редактор: Боряна Божилова

Оператор: Невена Антонова

Монтаж: Радостина Василева

от

публикувано на: 23/12/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: