Нови японски песни

04/11/2015

Връзките на Детския хор на БНР с Япония датират от далечната 1966 година, когато проф. Д-р Шигуйоши Мацумае кани за първи път на концертно турне в Япония детски хор от източния блок. От тогава до сега Детският хор на БНР е бил 18 пъти на концертни турнета в Япония, в последните години по покана на сегашния президент Проф. Д-р Тацуро Мацумае. Проф. Д-р Тацуро Мацумае е носител на орден „Мадарски конник-1-ва степен“ и орден „Св.Св. Кирил и Методий“-1-ва степен. Детският хор на БНР е побратимен с Детския хор от Шизуока, с диригент Хироко Тозаки, и продължава да поддържа стабилни контакти с Токайския университет.

 

Хорът, създаден от Академик Христо Недялков е възпитал любовта към японската песен, а оттам и към японската култура в десетки българи, преминали през високата музикална школа на Детския радиохор. Днес диригентът г-жа Венеция Караманова уверено продължава тези традиции.

 

Концертът е част от Дните на Японската култура , които се провеждат за 26-ти път в България и е продължение на една вече 3-годишна традиция Детският радиохор да представя своето изкуство по покана на Асоциацията на завършилите Токайския университет в България, чийто председател г-жа Биляна Станойлович е също дългогодишна певица и солистка на Детския радиохор. Любезен домакин на събитието е и Специалност „Музика“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика, където много певци продължават своето образование след като напуснат редиците на хора. Тази година те отбелязват също свои юбилеи – 30 години Факултет за начална и предучилищна педагогика и 20 години специалност „Музика“.

 

За първи път бяха изпълнени 4 нови японски песни, предоставени специално от културното аташе на Япония.

Солисти в концертната програма на Детския радиохор са:

 

Мария Славова
Стилияна Япова
Александра Букорещлиева
Вяра Цакова
Яна Кочева
Деметра Григорова
Емона Карагьозова
Вяра Петкова
Стефани Вели Радева

 

В Деня на народните будители Детският радиохор получи престижната награда „Кристална лира“ в категорията за хорово изкуство.

 

×

 

 

от

публикувано на: 04/11/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: