Коледен концерт на Детския радиохор

03/01/2019
Детски хор на БНР

Главен диригент Венеция Караманова

Диригент Теодора Димитрова

 

„Кумир на детските хорове по света“ и „Удивителен хор от световна класа“ – това са само малка част от суперлативите в световната преса след многобройните турнета на създадения през 1960 година Детски радиохор на БНР. Доказана марка за най-високо качество, с изключително наситена концертна дейност и безкраен списък от турнета по света – това е кратката визитна картичка на този хор. Създател и главен диригент на хора от 1960 година до смъртта си през 2013 година е академик Христо Недялков. След него диригент е Венеция Караманова.

 

Турнетата на Детския радиохор на БНР  – четири континента, най-престижните концертни зали в градове като Ню Йорк, Вашингтон, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико сити, Хонолулу, Кайро, Пекин. Само в Япония хорът е имал 18 турнета, пял  е над  500 пъти в 150 града в Страната на изгряващото слънце!

 

Записите на Детския радиохор са многобройни – стотици детски песни (много написани специално за тях) за фонда на БНР, както и редица радио и телевизионни записи, реализирани по време на турнетата по света.

 

Наградите на Детския радиохор са десетки, сред тях се откроява титлата „Посланик на европейската култура“, присъдена през 2002 година от Европейската федерация на хоровете към ЕС

 

Репертоарът на Детския радиохор е изключително богат – включва над 800 произведения от творбите на големите композитори от всички епохи и стилове до произведенията на съвременните български и чуждестранни творци, както и множество хорови обработки на български фолклор и народни песни от цял свят.

 

 

от

публикувано на: 03/01/2019

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: