Топ въпроси за гранитогреса

22/01/2015

gran

Произход, производство и състав

Гранитогресът е създаден в Италия през 80-те години на миналия век и появяването му напълно променя пазара на настилки и облицовки. По състав материалът е близък до порцелан-керамично изделие, но като свойства и вид е сравним с природния камък гранит.

Гранитогресът се получава при високотехнологичен процес. В състава му влизат основно бяла глина и добавки от фелдшпат, кварц и други минерали. Добре размесената суровина се пресова при много голямо налягане и се изпича при висока температура – 1200-1300°С. В резултат се получават плътни плочки с еднородна структура, с голяма твърдост, ниско водопоглъщане, устойчивост на големи температурни амплитуди.

Видове финиши и обработки

Според вида на своята повърхност гранитогресът може да бъде  неполиран (матов), полуполиран и полиран (с блясък), сатенен (с лъскавина), структуриран, ректифициран и глазиран. Матовият не се подлага на допълнителна обработка и неговата повърхност е изключително здрава и трайна. Полираните разновидности са следствие на обработка с абразивен материал, който до известна степен  намалява износоустойчивостта им. При полирането част от порите се отварят, затова също както полирания естествен камък, този вид гранитогрес се нуждае от обработка със специални смеси, създаващи защитен слой на повърхността.

При производството на гранитогрес със сатенена повърхност, преди изпичането върху повърхността се нанася слой минерални соли, който придава на продукта мек блясък, като характеристиките на материала се запазват.

Глазираният гранитогрес се получава с покриване на плочките с емайл преди изпичане. Така се постига имитация на дърво, мрамор, керамична плочка или ярък декор, без да се налага използване на скъпо струващо тониране. Имайте предвид, обаче, че този вид гранитогрес не е подходящ за подове на места с интензивно движение, защото покритието ще се изтърка с времето.

За получаване на структуриран гранитогрес се използват фигурални пресоващи форми. Готовият материал имитира повърхността на скали и дървесина или има фин релеф срещу хлъзгане.

Ректификация на гранитогреса е нарязване  в необходимите размери след изпичане, така че след полагането се получава единна безшевна повърхност.

Размери

Стандартните размери на плочките гранитогрес са от 15х15 до 60х60 см. при дебелина от 7 до 30мм. Новото е, че размерите на гранитогреса се увеличават драстично и стигат до 3 метра, а дебелината им намалява до 5 мм, което прави плочите пластични.

Свойства и приложения

Едно от най-важните качества на гранитогреса е ниската му пористост и невероятната му твърдост. Той се отличава също с голяма механична устойчивост в сравнение не само с керамичните плочки, но и с естествения камък. Материалът е износоустойчив, което означава, че може да се прилага на всякакви места с интензивно движение. Подходящ е и за външно приложение дори  в страни със студен климат, защото е с изключителна студоустойчивост – издържа до –50°С. Рекордно ниското му водопоглъщане пък се дължи на плътността му. Гранитогресът не изменя цвета си с времето, устойчив е на въздействието на киселини и основи, не гори и е екологично чист и безопасен.

Плочите с естествена повърхност (без допълнителна обработка преди или след изпичане) се поддържат по-трудно в сравнение с полираните. Полираният гранитогрес пък е подходящ само за подове, които не се мокрят, защото става хлъзгав. Външните площи, стълбищата, подовете в производствени помещения и на други места, където има опасност от намокряне, е най-добре да се облицоват с гранитогрес с противохлъзгаща повърхност.

Визия

gran-1

 

Повърхността на гранитогреса обикновено наподобява тази на естествен камък –  най-често гранит и мрамор, травертин и други минерални варовици. Съвременните технологии позволяват огромно разнообразие  цветове и финиши.  Материалът може да имитира състарена повърхност, грубо дялан камък, дърво, кожа и даже застинала вулканична лава. Новост са колекциите, които до съвършенство  наподобяват вида на паркетините.

Много фирми предлагат декоративни и функционални елементи – бордюри, плинтове, корнизи, розетки, ъглови, съединителни и фронтални детайли за стълби. Напоследък се развива и фигуралното изрязване с лазер за създаване на различни декори, което преди се правеше само с естествен камък. Популярни стават и различните мозайки и пана от гранитогрес.

Вреден ли е за здравето?

Компонентите на гранитогреса се подбират внимателно по показателя радиоактивност и крайният продукт няма повишен фон, което не може да се каже еднозначно за много видове гранит и други вулканични скали като базалт, лабрадорит и габро. При покритията от някои естествени камъни се налагат ограничения в приложението в зависимост от радиационния им фон, но при гранитогреса такива ограничения в приложението няма.

Полагане

Плочките трябва да се поставят върху идеално равна и твърда повърхност, в противен случай, покритието може да се деформира. Нанесете сместа за залепване равномерно, без въздушни мехури. Обикновеният циментов разтвор не осигурява нужното сцепление, затова трябва да се използват специални двукомпонентни лепила на циментна основа. Специалистите не препоръчват безшевно полагане на гранитогрес, защото при температурни промени плочките ще се увредят. Безшевният метод се допуска само при ректифицираните плочи, и то само ако се поставят в помещения с постоянна температура.

от

публикувано на: 22/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: