Как да изберем матрак?

21/01/2015

matress

Идеалният матрак осигурява пълен комфорт и поддържа естествения микроклимат на тялото. Той трябва да бъде удобен, устойчив на деформации, прохладен през лятото и топъл през зимата, хигиеничен и антиалергичен. Нужно е тялото да намира пълна опора на повърхността, на която лежи, за да има равномерно разпределяне на тежестта и напрежението. Изборът е строго индивидуален и зависи от навиците, то личните предпочитания и от евентуалните проблеми с опорно-двигателния апарат.

Модели

Моделите са твърди (ортопедични), меки (анатомични) и с допълнително омекотена пяна в контактната с тялото зона (ергономични)  

Ортопедичните матраци осигуряват допълнителна опора по време на сън и гръбначният стълб остава в правилно естествено положение, а ставите  са отпуснати. При тях всяка зона е изработена от материали с различна твърдост и плътност, като така се осигурява оптимална хоризонтална позиция на всяка част от тялото.

При анатомичните матраци се постига  пълно отпускане на мускулатурата и правилно кръвообръщение. Ергономичните модели са за оптимално отпускане и  възстановяване.

Еднолицевите матраци са с вградена рамка, върху която е изградена спалната система от дунапрен или пружини. Намират широко приложение в леглата с повдигащ механизъм и не се нуждаят от подматрачна рамка.

Двулицевите матраци имат две използваеми повърхности, които могат да се сменят според сезона. Предлагат се разнообразни видове според изработката на сърцевината. За тях е необходима подматрачна рамка.

matress-2

Материали

Латексовите матраци са еластични и гъвкави. Материалът, от който се изработват, е естествено получен биоразградим продукт, който се обработва с въздух и се получава пенолатексова пяна. Подходящи за всякакъв вид подматрачна рамка, включително с електронно управление на зоните. Осигуряват добра вентилация, ортопедично разпределение на тежестта на тялото и подпомагат правилното кръвообращение. Както всички продукти, изработени от естествени материали, така и матраците от пенолатекс притежават специфична миризма, която чувствително намалява още през първата седмица.

Пенополиуретановите матраци са от материал, който реагира на топлина и  така повърхността на матрака се нагажда към извивките на тялото, като поема цялата тежест равномерно, без точки на пренапрежение, в които се нарушава нормалното кръвообращение и се появява дискомфорт в ставите и мускулите. Материалът е антиалергичен, на водна основа, с добра въздухопропускливост във вътрешността.

Пружинният пакет – тази стара класическа технология остава актуална и днес. При тези модели се залага на пакет от свързани помежду им пружини от закалена стомана. Те могат да бъдат „облечени” с различни материали –мебелна вата, дунапрен, кокосови влакна, пенолатекс или Memory foam. За повече комфорт се използва нова технология Poketed spring, при която пружините се захващат независимо една от друга в джоб, направен от текстил. Често се добавя пълнеж от мемори пяна или латекс, който компенсира недостатъците на пружините и е с висока степен на ортопедичност.

Матраците от естествени продукти са по-екзотични и не толкова разпространени – те могат да бъдат от морски водорасли, конски косми, кокос, естествени зърна.  Един от по-популярните естествени материали е спелта. Това е житна култура, обвивките от която се смесват с обвивки от просо и се получава органичен пълнеж. Селектирани и почистени, тези обвивки се потапят в течност, получена от натурален каучук, и се подлагат на нагряване до 80 градуса, докато напълно изсъхнат и се дезинфекцират. Каучуковата баня придава на обвивките на спелтата и просото по-голяма стабилност и изключителна издръжливост. Матракът се приспособява към всяка позиция на тялото, като по този начин осигурява почивка за напрегнатите мускули. Обвивките на спелтата ухаят приятно на жито и при движение издават успокояващ звук. Пълнежът от спелта е добре да се сменя на определен интервал от време – 3-5 години в зависимост от марката и обработката.

Облицовъчен текстил

За предпочитане е да изберете естествени материи. При двулицевите матраци зимната страна е от вълна, а лятната – от памук. Сребърните нишки, втъкани в материята, предпазват от неприятни миризми, появата на влага и осигуряват 100% антибактериална, терморегулационна, антистатична и антистрес защита. Разпространена е и ЗD лентата, която подобрява циркулацията на въздух и придава елегантен стил на матрака.

от

публикувано на: 21/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: