Как да изберем шампанско

20/10/2014

cham1

Традицията повелява да пием шампанско при специални поводи. Истината е, че шампанско може да се пие непрекъснато, то е най-добрата компания на вкуса към изтънчени удоволствия. Освен това табиетът по приготвянето му е толкова маниашки, че наистина изисква уважение.

Не смесвайте шампанското с други напитки. Отдайте му се, за да почувствате начина, по който възбужда духа и въображението. По правило след една чаша шампанско с ягоди, хапки с леко сирене и грозде или фини парченца лакс (пушена сьомга), би трябвало да сте се потопили в онова състояние на трептящо блаженство, известно като „дискретния чар на буржоазията“. Блясъкът в очите ще е налице, духовитостта – изострена, а грубостта и злобата -изтласкани някъде там, където на почит е домашната ракия.

Шампанското е изискана напитка за сити хора, а не за гладни и жадни. Сигурен начин да убиете и най-квалитетното шампанско е преди това да преядете с тежки, трудносмилаеми храни.

По етикетите ще ги познаете

В шифъра на шампанското също има почти тамплиерски загадки, но поне има улики, по които да разберете какво пиете. cham2

Blanc de blanc – шампанско, получено изцяло от грозде от сорта „Шардоне“.

Blanc de noirs – шампанско, произведено само от грозде с тъмен цвят на ципата – пино ноар.

Еxtra brut или brut de brut – абсолютно сухо шампанско, при което не е добавен дозаж (смес от захар и вино), т. е. захарта в него е до 6 г на литър;

надпис brut означава до 15 г захар на литър;

extra sec – до 20 г/л; sec – 35 г/л;

demi-sec – до 50 г/л. Има ли думата sec, можете да го броите за десертно

Cuvee – буквално означава „купаж“ (смес от различни сортове грозде. Думата cuvee е толкова дълбоко свързана с технологията на производство на шампанско, че с годините се е превърнала и в негов синоним)

Non-vintage – шампанско, което съдържа вина от повече от една реколта, и цената е по-ниска.

Vintage – когато вината, от които е направено, са от една и съща година. Цената може да е драстично по-висока, защото производителите споменават годината само когато реколтата е била наистина много добра.

Reserve – често използван, но без особено значение термин, който не бива да възприемате сериозно. Няма смисъл да плащате по-висока цена само заради един надпис.

Някои правила:

– Не бива преди отварянето бутилката да се обръща и тръска с цел да се изравни температурата на виното: част от него после може да се окаже върху покривката или върху дрехите.
– За да не се излее шампанското от бутилката, по-добре е тя да се държи под ъгъл около 45°.
– Не бива да се обръща бутилката срещу хората или към собствените ви очи: тапата излита със скорост 13 м/сек и може да стане причина за сериозни травми.
– Тапата се придържа с лявата ръка, а с дясната се върти бутилката.
– Шампанското се налива в неголеми (около 150 мл) чаши, които могат да бъдат високи и тесни (flute), или ниски и широки (coupe). Първите са за предпочитане, тъй като удължават процеса на отделяне на газа. Чашите се пълнят на два пъти до 3/4 от обема им.

от

публикувано на: 20/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: