Етерични масла срещу грип

24/01/2015

Прогнозите на лекарите, за разлика от тези на синоптиците, рядко стават повод за сюжети на вицове. А вирусите, които върлуват, често предизвикват усложнения като пневмонии и бронхити. Как се лекуват и колко ни струва не е нужно да обсъждаме. Стигне ли се дотам, човек няма кой знае какъв избор. По-актуална е темата за достъпните, но не по-малко ефективни средства за предпазване от вирусите.

 

 

ЩИТ

 

 

1. Преди да излезете от къщи, намажете ноздрите отвътре с боров вазелин. Заразяването най-често става чрез лигавицата в носната кухина, където се заселват вдишаните с въздуха вируси. Покритата със смазка лигавица става почти непробиваема и вирусите загиват, защото не успяват да проникнат по-нататък по дихателния път. Не забравяйте да приложите същата процедура при децата.

2. Избягвайте прашни и задимени места, защото в тях се натрупват много вируси.

3. Носете си напоена с етерично масло от лавандула кърпичка и вдишвайте от нея от време на време, особено ако край вас е пълно с кихащи и кашлящи. Летливите вещества в лаваднуловото масло убиват микробите.

4. Докато пътувате в градския транспорт, дъвчете малка коричка от портокал или лимон или парченце сух карамфил. Това помага за унищожаването на вирусните частици, попаднали в носоглътката.

5. Стремете се да не докосвате с ръце носа, устата и очите си по време на пътуване с градския транспорт и носете ръкавици.

6. Не се хранете на улицата, особено в движение. Когато се приберете, първо си измийте ръцете.

7. Сутрин изпивайте наведнъж чаша сок от портокал или грейпфрут, а вечер изяждайте главичка чесън или салата с пресен лук.

 

 

СЪПРОТИВА

 

 

Ако се опасявате, че все пак сте прихванали инфекция, то вземете няколко предпазни мерки, без да чакате първите симптоми на болестта.

1. Полежете в гореща вана или напарете краката. Изпийте таблетка аспирин или два грама витамин С.

2. Преди лягане изпийте чаша топло мляко с мед или просто изяжте лъжичка мед. Много често това помага на сутринта да се събудите напълни здрави и да забравите въобще за грипа.

 

 

БИТКА

 

 

А какво да правите, ако грипът все пак ви повали? Главната ви задача е да помогнете на организма да се освободи по-бързо от токсичните продукти на действащия вирус.

1. Пийте повече течности, не само вода, но и напитки, съдържащи витамин С. Най-високата му концентрация е в шипката.

2. Ето и рецепта за специален противогрипен чай: смесете равни дози цвят от лайка, липа и шипки. Залейте една чаена лъжичка от сместа с една чаша гореща вода, оставете десет минути да се запари, а после варете на тих огън още пет минути. Пийте по една трета чаша топъл чай три пъти на ден 20 минути преди хранене.

3. Много помага и отвара от малинови листа. Добавете към горния чай смлени листа от къпина.

4. Не е необходимо да спазвате някаква специална диета, просто не натоварвайте организма със сложни за усвояване продукти – мазнини, тежки, пикантни храни.

5. За да укрепите имунитета, пригответе си чеснова настройка: нарежете на ситно 2-3 скилидки чесън, залейте ги с 30-50 мл водка или гореща вода. От получената течност капвайте във всяка ноздра по 2-3 капки един-два пъти дневно. На всеки два дни правете нова настройка. Допълнително можете да настържете чесън и да вдишвате летливите вещества, което веднага започват да се отделят.

от

публикувано на: 24/01/2015

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: