10 начина да прецакаме грипа

07/11/2016

sniff-1768463_960_720

Грипът всяка есен ни заварва неподготвени. Тази година сме се амбицирали да му отмъстим както подобава и напук на неговото коварство да си останем напълно здрави.

Хигиената

Всички знаем, че преди всяко ядене е добре да си измием ръцете. Грипът обаче никак не е прост и ни дебне и през останалата част от деня. Носете сапун в джоба, така той няма да знае в кой момент точно ще се измиете и със сигурност ще предпочете гостоприемник, който все още не е наясно със сапунената стратегия.

На работа

В случай, че някой колега кихне или се закашля, помолете го да се премести заедно с бюрото си в коридора. По този начин той или ще се доразболее напълно и ще излезе в заслужени болнични, или ще се кали от студа и ще ви бъде благодарен през целия си живот. Ако това е шефът ви, помолете го да пусне целия колектив в отпуска. Много по-добре е всички да останете здрави, отколкото шефът да е здрав, а всички служители – болни.

В градския транспорт

Грипът се чувства като у дома си в градския транспорт. Изобщо не си мислете, че всевъзможните марли и маски ще ви предпазят от него. По-скоро ще станете за смях с вида си на Ханибъл Лектър, отколкото да имате някакъв успех. Във возилата грипът действа по един стар и изпитан метод, наречен въздушно-капкова инфекция. Ние обаче ще му приложим друга хватка. Вместо да дебнем кога ще се качи контролата, за да слезем, започваме да следим кога ще се качи подсмърчащ пътник. Внимавайте обаче да не се качат грипави контрольори, тогава щетата може да е двойна. Хем ще олекнем с 40 лв. за глоба, хем с поне още толкова за антибиотици.

Плод и зеленчук

Превантивното хрупане на плодове и зеленчуци не е никак лоша идея. Не прекалявайте  с лимоните, те са богати на витамин С, но има голяма вероятност  да ви вкиселят живота. Това неминуемо ще се отрази зле и на семейните ви отношения. Станете ли кисел към своята половинка, като нищо да я изгубите, преди да сте спечелили битката с грипа.

На гости

Студеното време сближава хората, софрите стават все по-тежки, докато на Коледа краката на масите започват да пукат в синхрон с цепениците в камината. Още щом прекрачите прага на чуждия дом, наблюдавайте добре домакините. Ако са твърде мили, това е сигурен знак, че са гузни и носят някое вирусче в себе си. Веднага им обяснете, че сте забравили ютията включена, и беж да ви няма.

Греяна ракия

Този добре познат на всички ни алкохолен еликсир е сигурно средство ако не да преборим грипа, то поне да му направим живота черен. Отровата е в дозата, са казали древните лечители. Поради тази причина е нужно да бъдем умерени при консумацията на това тъй изкусително питие. Току-виж ракията се оказала метилова и вместо да прогоним грипа, сме се озовали в реанимацията на „Пирогов“.

Кислород

Главният виновник за нашите страдания – грипът, никак не обича проветрени помещения. В същото време от много проветряване може съвсем да се простудим. Изведнъж попадаме в „Параграф 22“ и изход отникъде се не види. Тук ще приложим хитрост и коварство, след които и най-интелигентният грип ще падне в капана. Оставете широко отворени прозорците на стаята. Облечете се с всички якета, които имате под ръка, а за да е по-сигурно, се увийте и с едно родопско одеяло. Може да приличате на човечето на „Мишелин“, но така или иначе никой не ви вижда. Оттук нататък търпение му е майката. Стойте така на студа няколко часа, грипът ,колкото и да е упорит, в един момент ще се огъне и ще излезе от стаята. Тогава бързо затворете прозореца. Aдиос, гаден вирус!

Антибиотик

Има упорити грипове, толкова проклети, че се налага да се жертваме, вземайки антибиотици. Черният ни дроб, от друга страна, ще ни е нужен и след грипа. Планът за действие в случая е прост, но ефективен. Покажете му, че не ви пука изобщо за черния ви дроб. Сложете в шепата си десетина капсули с антибиотик. Преди това, не забравяйте да ги изпразните от тяхното съдържание. Като види как със страшна сила капсулите се спускат по хранопровода ви, бъдете сигурни, че грипът моментално ще се превърне в най-големия конкурент на спринтьора Юсейн Болт.

Морска сол

Едва ли някой е забравил как като деца са ни карали да си топим краката в гореща вода с морска сол. Този класически метод за борба с грипове и настинки често крие неприятни изненади. Потапяйки краката си в легена с морската сол, вероятността да си помислим, че е лято и сме в отпуска не е никак малка. Усещането за лек бриз и ледено мохито за съжаление е измамно. До вас с кърпа в ръка стои не знойна бразилка, а вашата половинка в стар пеньоар и чехли с поовехтели топчета на върховете. От сладкия унес ви изважда креслив и до болка познат глас: „Излизай от легена, водата отдавна изстина!”

Билки

Светата троица – мащерка, жълт кантарион и риган, е като трите глави на огнедишащия змей, с когото ще плашим грипа. Прибавим ли и мед към тях, ще видим как гащите на злосторника вече треперят. Не бързайте да се успокоявате, че успехът е постигнат. Нужно е упорство и солидни количества чай. Вземете най-голямата тенджера, която имате в дома си, и запарете светата троица в нея. Ако на някой през това време му се прияде шкембе чорба и иска да ползва тенджерата, го изпратете за чорба до съседната кръчма. Когато се върне, усетите ли, че и той вече е болен, предложете му да прочете статията „10 начина да прецакаме грипа”.

от

публикувано на: 07/11/2016

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: