Културният човек, за когото си струва да гласувате

05/10/2014

Чистота

Поне да не изпростяваме повече.

Ако следващите ни представители в парламента станат част от осъществяването на тази силно амбициозна задача, ще са заслужили (без)крайната ни благодарност в края на депутатското си битие.

Как обаче да разпознаем онези, които с примера си (вербален и поведенчески) няма да причинят още по-голяма културна деградация сред наблюдаващото ги през медиите население?

Отново Чехов ще помогне.

Предлагаме ви изброените от него 8 условия, които трябва да удовлетворяват културните хора:

1. Те уважават личностите и това ги прави винаги мили, любезни, вежливи и готови да помагат на останалите.

2. Те не съчувстват единствено на просяците и котките. Сърцето ги боли дори за онова, което не виждат с очите си.

3. Те уважават собствеността на останалите и затова плащат дълговете си.

4. Те са искрени и се пазят от лъжата като от огън. Не лъжат дори на дребно. Лъжата е обидна за чуващия я и го прави по-нископоставен в очите на изричащия я.

5. Те не се самоунижават, за да предизвикат съчувствие. Не казват: „Никой не ме разбира“ или „Станал съм втора категория човек“, защото това постига само евтин ефект и е вулгарно и фалшиво.

6. Те нямат повърхностна суета. Не се интересуват от това да знаят кои са известните и да си стиснат ръцете с пияни такива.

7. Ако притежават някакъв талант, го уважават. Жертват заради него почивката си, жените, виното, суетата. Гордеят се с таланта си. Освен това са взискателни.

8. Развиват у себе си естетическо чувство. Не могат да спят с дрехите си, да гледат хлебарки по стените, да дишат замърсен въздух, да вървят по наплют под, да готвят храната си върху мърлявата печка. Те не претендират, че са остроумни само защото комуникират с останалите с непрекъснати лъжи.

И така нататък. Такива са културните хора. За да бъдеш културен и да не си под нивото на околните си, не е достатъчно да си чел „Клубът Пикуик“ и да си научил наизуст някой от монолозите от „Фауст“.

Гласувайте културно!

Източник: Anton Chekhov on the 8 Qualities of Cultured People.

от

публикувано на: 05/10/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: