Срещу системата – Megan Thee Stallion

24/03/2020

Вярваме, че се намирате в добро здраве, комфортно настанили се пред любимите си лаптопи, отговорни към себе и близките ви, в пълна готовност за следващата вълнуваща история. Тя, разбира се, идва от пъстрия музикален свят. Индустрия, която от поне седмица изпадна в криза. А всички причини за това водят към отменени концерти, любими фестивали (искрено скърбим за Coachella, BBC Radio 1 Big Weekend и юбилейния 50-и Glastonbury) и турнета на нашите хора. Така изглежда светът в края на март, в началото на новото десетилетие. Блокиран, отдаден на домашни дейности и физически изолиран. Вярваме, че от нас зависи светът да се върне към познатия ни ритъм скоро!

 

Малко преди невидимата заплаха да се спусне над, да го наречем условно, Западния свят, една неудържима хип-хоп дама изригна! На ID-то ѝ пише Мегън Джувън Рут Пити, но милиони представители на горните класове в гимназиите я познават с артистичния псевдоним Megan Thee Stallion. Или извоювано наричана Hot Girl Meg, заради огромния ѝ хит от миналото лято… (преди да започнете да отричате, хвърлете поглед на брояча).

 

Как изгря звездата на Thee Stallion?

 

В последните няколко години в изключителен феномен се превърнаха Nicky Minaj и Cardi B – артисти с доминиращо присъствие в стрийминг платформите и дигиталното пространство. За по-малко от четири сезона Мегън Пити успя да изгради себе си като един от най-честните и енергични нови гласове в хип-хоп музиката в началото на това десетилетие. До нея бихме поставили още две бъдещи звезди – Normani и SZA. 

 

Но да говорим конкретно за кариерата на Мег. 24-годишна, израснала с подкрепящата я във всяко начинание майка Холи Томас (както е нейното име), предала ѝ своята страст към хип-хоп музиката. Самата Холи се е подвизавала немалко време из студиата в Хюстън с псевдонима Holly-Wood. Стартирайки със статута на YouTube сензация, възможностите на Megan Thee Stallion впечатлиха редица важни клечки от индустрията. Никак не е случаен фактът – хип-хоп експертите посочват Мегън за най-впечатляващата поетеса от своето поколение. 

 

Артистът от Хюстън овладява до съвършенство тънкостите на рап играта без да оставя нито един елемент на случайността. Списание “Rolling Stone” не пестят похвалите си за стила на изпълнителката – “горещи рими и болка”. 

Между шоуто, реалността и проблемите с индустрията


С напредването на времето и включването ѝ в популярни рап битки, в последните четири години Megan Thee Stallion се превръща от локален бранд в изпълнителка, водеща след себе си огромни тълпи от хип-хоп фенове. Станала изключително популярна в Хюстън, през 2018-а представителите на лейбъла 1501 Certified Entertainment и 3000 Entertainment побързали да се свържат с майката на Мег. Всъщност Холи се явява първият ѝ официален мениджър. Договорените между двете страни условия обаче, меко казано са неприемливи за артистичната страна от договора. Той е от типа “360 градусова сделка”, включващ всички възможни права на артиста. В договора са записани следните параграфи:

 

  • лейбълът, със собственик бившия бейзболен играч Карл Кроуфорд прибира 60% от приходите по всички записи на Megan The Stallion. (при възприета в индустрията практика за подялба “50 на 50”)
  • 30% от стойността на билетите за турнета и концерти на изпълнителката също отиват при компанията.
  • и най-стряскащият момент: издателската компания прибира 30% от приходите за мърчъндайз продуктите с марката Thee Stallion + получава пълен контрол върху всички права на артикулите. А също и част от така наречения “пасивен приход”. В него се включват постъпления от всякакъв вид спонсорства и рекламни партньорства. 

 

Да, някои от вас биха казали, че говорим все пак за договор на една млада и тепърва пробиваща изпълнителка и се предполагат солидни инвестиции от страна на 1501 Certified Entertainment за развитието на потенциала на хип-хоп таланта от Хюстън. В тази връзка подобно разпределение на бъдещата печалба изглежда една идея по-обосновано. Само че след две години скоростно развитие на изпълнителката, ситуацията чувствително се променя. 

 

 

Първо през март 2019-а си отива от този свят най-сериозната опора на Megan Thee – нейната майка Холи. Само месец по-късно на младото момиче му се налага да се сбогува и със също толкова обичаната от нея баба. Към непрежалимите загуби добавяме така дразнещите догадки за личния ѝ живот. Спекулациите зачестяват през последната година и половина и на Мег постоянно се налага да изчита и след това опровергава десетки лъжливи твърдения. В момента, в който тя се окаже снимана до някой популярен мъж от музикалната или киноиндустрията, господинът автоматично се превръща в нейно гадже – почти годеник. 

 

В същото време момичето от Хюстън успява да се задържи над пошлостта като издава успешния проект “Fever”. След него Megan Thee Stallion се превръща в следващото голямо нещо на хип-хоп пазара. Увереността в собствените възможности, фокусът върху всеки детайл от продукцията ѝ, напълно разпродадените концерти, личната връзка с феновете и респектиращите 9.4 милиона последователи в Instagram правят впечатление на спецовете от индустрията. 

 

 

Благодарение на здравото си бачкане 24-годишната сензация се превръща в машина за зашеметяващи приходи. Тя отлично го разбира и затова в началото на 2020-а иска промяна в договорните условия. Към това нейно желание я подтикват и представители на Roc Nation – компания, основана и ръководена от Jay Z. За протокола отбелязваме, че през септември 2019-а Мег подписва мениджърски контракт с лейбъла на Мистър Картър. Когато неговите про-та разглеждат договора на Thee Stallion с 1501 Certified Entertainment, те не могат да повярват. Дисбалансът и необоснованите печалби за въпросния лейбъл са очебийни. Мегън твърди, че когато се е съгласила с въпросния договор е била твърде малка, за да знае под какво си слага подписа. Истината обаче е, че възрастта ѝ през 2018, когато сключва контракта, е 23 години. 

 

Изпълнителката се опитва да влезе в преговори с представителите на 1501 Certified Entertainment – споменатия Карл Кроуфорд и личния ѝ мениджър Т. Фарис, но опитите ѝ удрят на камък. Те отказват предоговаряне и дори забраняват на Megan Thee Stallion да издава нова музика. След този акт чашата прелива! Изпълнителката от Хюстън, защитавана от популярния адвокат Робърт Буш, завежда иск срещу цитираната музикална компания пред уважавания съд в областта Harris County, щата Тексас. 

 

В повдигнатото обвинение страната на Megan Thee Stallion съди 1501 Entertainment в измама, нарушаване на ангажиментите по договора, недобросъвестно изпълнение на предвиденото в него и други престъпления от гражданското законодателство на щата. Едно от тях са отправени лични заплахи от страна на Кроуфорд и Фарис. 

Щастливият изход и проектът Suga (EP)

 

Делото между Megan Thee Stallion и музикалната компания 1501 Entertainment влиза за разглеждане в съда на 2-и март. А само два дни по-късно казусът е разрешен в полза на изпълнителката от Хюстън. По този начин забраната за издаване на музика пада и популярната Hot Girl Meg споделя своя нов проект “Suga EP”.

 

 

По него бъдещето на хип-хоп музиката работи с доказано успешни артисти: музикалните продуценти и композитори Timbaland и The Neptunes (Фарел Уилямс и Чад Хюго), както и артистите Kehlani и Gunna. А, дори за водещия си сингъл “B.I.T.C.H”, Thee Stallion събира смелост, използвайки семпъл от трака “Ratha Be Ya Nigga” на легендата в културата Tupac Shakur.

 

Какво предстои оттук нататък за Megan Thee Stallion тепърва ще разберем. Нейният пример доказва, колко е важно в днешно време музикантите внимателно да управляват всички свои активности, а също и да се доверяват на компетентни експерти в индустрията. Защото правилно изградената бизнес стратегия дава пълната възможност на таланта да постигне поставените цели. И да бъде щастлив и удовлетворен.

от

публикувано на: 24/03/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: