Аюрведа рецепти срещу грип

04/11/2014

 

За нас грипът е коварен вирус, внезапна вражеска атака “отвън”, подло нападение, което ненадейно ни поваля. Източната медицина обаче се отнася към грипа не като към неизбежно зло, а като повод да се вгледаш в себе си. Лечебната практика с най-дълга история — аюрведа, предполага, че причината за всяка болест е в самите нас.

 

Аюрведа смята, че причината за всяко заболяване трябва да се търси първо в поведенческата структура на човека и чак след това на телесно ниво. По време на епидемия грипните вируси поразяват първо хората с отслабнал имунитет.

 

Според древната лечебна наука нашият имунитет е свързан със силата на водата, или “оджас”, което означава “запас от енергия”. Аюрведа го нарича още “силата на спокойствието” в организма, която е свързана с Луната, женската природа и умиротвореността.

 

Представете си слон, който се придвижва през блато. То клокочи от разни гадинки, които могат да го ухапят, заразят и т. н. Но слонът е толкова огромен и невъзмутим, движи се като танк и никой не може да му навреди. Точно такъв е човекът със силен “оджас” – спокоен и умиротворен. И винаги много добър.

 

Негова противоположност е суетящият се, бърборещият, непоследователен човек. Тези три основни признака показват недостиг на “оджас”. Такъв човек постоянно нещо планира, нещо започва да върши, но през цялото време изпуска най-важното. Той няма дневен режим, а двигателната сила в живота му е хаотичното прескачане от един стимул на друг. Древните лечебни трактати учат, че непоследователните действия, хаотичните мисли и неконтролируемите желания са пряк път към болестите.

 

Приложни магии 

 

 

 

Като лечебна практика с над 5000-годишна история аюрведа е разработила богат набор от средства за справяне въобще с инфекциите, в частност с настинката и грипа. Те са прости и евтини, но изключително ефективни. Приготвят се сравнително лесно в домашни условия и са напълно безвредни.

 

 

При хрема

 

 

 

Най-доброто лечебно средство против хрема е джинджифилът – пресен и сух. Купувайте корени, а не смлян на прах джинджифил, който в този вид бързо губи голяма част от лечебните си качества. Джинджифилът може да се ползва и самостоятелно, но по-ефективно е въздействието му, когато е съчетан с други билки и подправки. Едно от тези съчетания е т. нар. йоги-чай, който включва пет съставки: джинджифил, кардамон, черен пипер, канела и карамфилчета.

 

Йоги-чай за грип и настинка

 

За всеки 250 мл чай, които искате да получите, сложете 300 мл вода. Препоръчително е да се приготвят поне по 4 чаши наведнъж.
За всяка чаша вода сложете:
3 цели карамфилчета
4 цели шушулки зелен кардамон
4 цели зърна черен пипер
1 пръчица канела

 

Първо сложете във водата карамфилчетата. Една минута след като водата кипне, прибавете и останалите съставки. Оставете да ври 10-15 минути, след това прибавете 1 ч. л. черен или зелен чай. В последно време вместо черен или зелен чай (който не само придава вкус, но и действа като катализатор) се слага нашумелият южноафрикански чай ройбос. Варете още една-две минути и добавете: 1 чаша хладно прясно мляко (за всяка чаша чай). Когато отново заври, свалете от огъня. Прецедете, оставете да се охлади и подсладете с мед на вкус. Когато сте болни от простуда и грип, добавете няколко резенчета пресен джинджифил.

 

Не пийте с този чай аспирин, който, както е известно, разрежда кръвта. Джинджифилът има същия ефект, затова не трябва да се приемат едновременно. Ако все пак добавяте и аспирин към лечението си, тогава пийте джинджифиловия чай най-малко два часа преди или след приемането на аспирина.

 

Златна рецепта

 

Едно от традиционните и широко използвани средства в източната медицина е прашецът от пипли (дълъг пипер). Това е екзотична подправка с продълговати, сиви до сивокафяви плодове с дължина 2 до 6 см и диаметър 5 до 8 мм. У нас се внася от Индия. Дългият пипер има изключително ценни лечебни качества. Обикновено се комбинира с черен пипер и джинджифил в равни количества. Получената смес се нарича “трикату” и се прилага успешно при множество заболявания.

 

Трикату

 

1/2 ч. л. пипли на прах се смесва с 1,5 ч. л. мед и 1/2 ч. л. сок от джинджифил. Приема се 3 пъти на ден. Взето при първите признаци на грип или настинка – например втрисане, лекарството спира треската и преустановява повишаването на температурата. Тази смес е отлична профилактика и срещу бронхит.

 

 

При кашлица

 

 

Суха

 

Изяжте един банан с 1 ч. л. мед и 2 щипки прясно смлян черен пипер. Може да се прилага 2–3 пъти на ден. Сухата кашлица или раздразнението на гърлото може да се дължи на леко набъбване на сливиците или на фарингит и ларингит. За облекчаване в този случай прибавете към една чаша прясно мляко 1 ч. л. прясно настъргана куркума и 1 ч. л. прясно настърган сух джинджифил. Кипнете млякото и го оставете да се поохлади. Ако го пиете вечер преди лягане, това успокоява гърлото и прекратява кашлицата.

Нощна

Обелете коренче пресен джинджифил, нарежете го на парчета по около 5 см дълги. Сдъвчете го с малко сол.

 

С отделяне на секрети

Чай, приготвен от 1 ч. л. настърган джинджифил, щипка счукани на прах карамфилчета, щипка мляна канела на една чаша вряла вода. Прибавете към 1 ч. л. мед щипка счукани на прах карамфилчета. Взема се 2–3 пъти на ден.

 

Упорита

1 ч. л. счукано синапено семе и 1 ч. л. настърган джинджифил. Смесете комбинацията с 1 ч. л. мед и я изяжте бавно. Джинджифилът облекчава отеклата лигавица на гърлото, а синапът има загряващо действие. Тази смес може да се взема 2-3 пъти на ден, докато кашлицата престане.

 

Златна рецепта

Накълцайте 1 скилидка чесън и я сварете в чаша прясно мляко. След това добавете 1 ч. л. прясно настъргана куркума. Получава се златистожълто мляко с вкус на чеснова супа. Това мляко е ефективно средство за успокояване и лечение на всякакъв тип кашлица.

 

Спомагателни средства

 

 

Лимон 

 

Сокът от един лимон се разтваря в една чаша топла вода, добавя се 1 ч. л. мед. Пие се веднъж или два пъти дневно. Помага да се разтвори и изхвърли излишната слуз в дихателната система и възстановява слизестите мембрани.

Чесън

 

Отварата от чесън отдавна се използва за облекчаване на настинката. Три-четири нарязани скилидки се сваряват в една чаша вода. Пие се веднъж на ден.

Още по-ефективен вариант е следният: 5 капки чесново масло се смесват с 1 ч. л. прясно изстискан сок от настърган кромид и се разтварят в 1 чаша топла вода. Пие се 2-3 пъти на ден.

от

публикувано на: 04/11/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: