New Ritual Apocalyptic уикенд на Пън(к) Джаз Бинар с Борис Ковач

26/09/2014

BORIS_KOVAC_snimka4

По повод предстоящия концерт на новосадския авангардист Борис Ковач с Ritual Nova Quartet на „Аларма Пън(к) Джаз“ в Първо студио на БНР на 30 октомври сме ви подготвили цялостен ретроспективен уикенд с 48 часа музика на Ковач от 80-те години до наши дни на Пън(к) Джаз стрийма на Бинар. Нашите дни в случая са точно този уикенд – 27 и 28 септември.

Ключова фигура не само за балканската, но и въобще за европейската авангард-фолк сцена през последния четвърт век, Борис Ковач не престава да ни изненадва с нови и нови идеи и звучения, колкото войводжански по душа, толкова и универсални като резултат, с вариации на познати теми от нощта преди Апокалипсиса до утрото след историята и отвъд, с музика, която, ако беше филм, щеше да е филм на Чаплин или Фелини… Преди 12 години го гледахме на българска сцена с „ЛаДаАБа Оркест”, а преди две – с арменския акордеонист Давид Йенгибарян.

Тази година Ковач идва у нас с New Ritual Quartet, формация, която не е директна реинкарнация на легендарния „инкубатор за бъдещи авангардисти”   от 80-те, а по-скоро микро-оркестър, представящ както различни периоди от творчеството на композитора Борис Ковач – от Ritual Nova Ensemble, през „ЛаДаАБа Оркест” до „Ла Кампанела”, така и нова камерна музика в типичната за Ковач премерена пропорция между интимност и грандиозност, между мъдрост и наивизъм. В квартета освен самия Ковач свирят още Слободанка Стевич (пиано), позната ни от албума Catalogue Of Memories (2012) и от новата версия на Ecumenical Misteries (2010), Синиша Мазалица (контрабас), музикант участващ не само в камерните проекти на Ковач, но и в последните записи на Мезей Силард, и синът на Ковач Лав, който е и настоящият барабанист на „Ла Кампанела”.

„Ние на Балканите трябва да разберем, че нашето богатство е тази наша смесеност. И дори да я промотираме по света. Като американците. Те всъщност са културно богати, защото са продукт на смешение на култури. А какво са Балканите, ако не „Америка на Европа”?”

– Борис Ковач, сп. ЛИК (2011г).

от

публикувано на: 26/09/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: