Terakaft на Sziget! Нова и най-нова история на туарегите с китари

16/08/2014

Ruzhin_Terakaft

Туарегската музика, независимo дали я наричаме блус, пустинен блус или дори хеви блус, винаги се е радвала на особена популярност сред посетителите на фестивала Sziget в Будапеща.

Нашият екип вече повече от десетилетие следи съвременната туарегска сцена, като нека не забравяме, че първото интервю с туарегски музиканти за БНР беше направено именно тук, на същия фестивал, когато Tinariwen, безспорните вестители на тази музика във времената на глобализацията, още бяха сравнително непозната в световен аспект група (или поне Робърт Плант още не беше обявил, че това е любимата му банда, а Флий още не беше излизал с тях на концерт).

Оттогава в „Аларма“ сме ви срещали лице в лице с редица туарегски формации – Tartit, Etran Finatawa, Tamikrest… А Terakaft заемат особено място в този своеобразен пантеон, защото са хем стара, хем нова група. Членовете й са младежи, но наред с тях на сцената е и Лия Аг Аблил, който е не просто ветеран, но е бил член на Tinariwen повече от две десетилетия. Именно с него и с басиста на групата Абдулах Аг Ахмед е следващото ни интервю, взето на фестивала Offest в Скопие преди три години…

Terakaft, които тази година издадоха пети албум (The Tapsit Years, съдържащ и стари, но и неиздавани досега записи, че дори и туарегско реге), са по-камерна формация, а това предопределя донякъде „по-пънкарското“ им звучене – с повече чист и агресивен китарен звук и по-малко етно-украшения.

Ще ги чуем днес на Уърлд-сцената на Sziget от 18:00, а след завръщането на „Аларма“ от остров Обудай очаквайте и видео репортажи от участието им.

от

публикувано на: 16/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: