Плодовете през лятото са истинско вдъхновение за създаване на свежи рецепти. Сочни, ароматни, разнообразни, те са подходящи както за сладки, така и за солени ястия. В този сезон масата ни може да е красива и елегантна с много малко усилия.
Цъфнала лавандула за фон, разнообразни букети от сезонни цветя, чинии и чаши в свежи, пастелни цветове – всичко това заедно с ароматните ястия създава истински празник на масата.
Рецепти
Салата с пъпеш
Продукти: Пъпеш, рукола, синьо сирене, зехтин, балсамов оцет
Приготвяне: Пъпешът се нарязва на кубчета.
В купа се смесва с руколата и нарязаното на парченца синьо сирене.
Залива се с дресинг от зехтин и балсамов оцет.
Пилешко руло с чътни от смокини
Продукти: Пилешко филе, спанак, крема сирене. За чътнито: 1 глава лук, 1 суп. л. мед, около 20 смокини, 100 мл балсамов оцет, 100 мл вода, 2 суп. л. захар
Приготвяне: Пилешките филета се разрязват на тънко. Всяко се намазва с крема сирене и отгоре се разпределя задушеният предварително спанак. Пилешкото филе се навива на руло. Намазва се със зехтин и се запича във фурната, докато порозовее.
Чътнито от смокини се приготвя по следния начин: лукът се нарязва на дребно и се запържва на слаб огън заедно с меда. Смокините се разрязват на 4 и се прибавят към лука. Оставят се около 2 минути и после се прибавят водата, оцетът и захарта.
Сместа се задушава около 30 минути, като се разбърква непрекъснато.
Сладкиш с праскови
Продукти: 5-6 добре узрели нектарини, З яйца, 100 г масло, 120 г захар, 240 г брашно, ванилия на прах, бакпулвер, 100 мл мляко
Приготвяне: Нектарините се измиват и нарязват на кубчета. Фурната се загрява до 150 градуса. Смесват се яйцата, захарта, ванилията, маслото на стайна температура, брашното и бакпулверът. Разрежда се с млякото.
Сместа не трябва да е много течна. Тестото се излива в предварително намазана с масло тавичка. Отгоре се слагат плодовете и се пече около 90 минути.
Когато изстине, за декорация може да се поръси с кокосови стърготини