Африкански акценти на 22-ия Sziget в Будапеща

08/08/2014

Юпитер Боконджи Илола (Конго) – интервю за БНР, превод: Калина Станева

Както всяка година, и през 2014-а африканската вълна на фестивала Sziget на остров Обудай е повече от впечатляваща. Припомняме, че през годините в различни предавания по БНР сме ви срещали с  някои от ключовите съвременни музиканти от Черния континент, интервюирани от водещия на „Аларма“ именно на Sziget. Сред тях можем да споменем Tinariwen, най-известната туарегска формация в света, Мори Канте (Гвинея), Тумани Диабате (Мали), Вийо Фарка Туре (Мали), Сеун Кути (Нигерия), Тони Алън (Нигерия), Orchestra Baobab (Сенегал/Того), Даниел Варо (остров Реюнион), както и редица музиканти, свързани с африканските традиции, пренесени в новия свят – Сусана Бака, Dirtmusic и др.

Следващата седмица – от 11 до 18 август – главните герои от новата африканска вълна, които ще видим на Sziget, са Басеку Куяте, познат ни като „Джими Хендрикс на н’гони-то“, дългогодишен член на групата на Али Фарка Туре и един от солистите на проекта Afrocubismo, туарегският квинтет Terakaft, чийто най-възрастен член Лия Аг-Аблил е свирил дълги години и с Tinariwen, и Jupiter & Okwess International от Демократична република Конго.

С Юпитер Боконджи се запознахме преди два месеца на фестивала Offest в Скопие, откъдето групата му замина за Япония, а в разгара на лятото можем да слушаме Okwess International отново в Европа. Тяхната музика е и древна, и нова, тя носи и духа на гетата на Киншаса, и енергията на Фела Кути, и достатъчно западни влияния – от „Лед Цепелин“ до „Джаксън 5“, и нещо „не от този свят“, което навярно идва от факта, че първият инструмент, до който Юпитер се докосва като дете, е там-тамът на неговата баба, която е била народна лечителка… А единствения засега албум на групата – Hotel Univers от 2013г. – можете да слушате следващата седмица всеки ден от понеделник до петък от 15:00ч. на Пън(к) Джаз стрийма на Бинар.

от

публикувано на: 08/08/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: