10 филма, които не трябва да се гледат на празен стомах

10/07/2014

Вкусната храна винаги е била и ще бъде едно от най-големите удоволствия, достъпни за човека. Затова филмите на кулинарна тематика не могат да не възбуждат апетита. Целта им е да нахранят зрителите с позитивни емоции и да им подарят приятен пикантен послевкус.

Предлагаме ви 10 ленти, които напомнят, че умението да се готви не просто вкусно, но и красиво, е цяло изкуство, което далеч не всички могат да постигнат.

Не забравяйте да хапнете добре преди да ги гледате!

1. “Джули и Джулия” / Julie & Julia, 2009

1

Първа точка от нашето меню е реалната история на едно мимиче на име Джулия, което решава да приготви 524 блюда по рецептите на знаменитата Джулия Чайлд (Мерил Стрийп). И то за 365 дни.

Главната героиня описва целия процес в блога си. Няма как да не усещаш миризмата на вкусна храна, докато гледаш филма.

2. Шоколад / Chocolat, 2000

2

Магическата Жулиет Бинош и загадъчния Джони Деп във филм за най-сладката саблазън – шоколада. Вкусен, сладък, горчив, домашен, горещ, захарен – толкова различен, колкото и хората. И главната героиня знае това, затова лесно отгатва желанията на посетителите в нейната сладкарница. А как приготвя шоколада, можем да гледаме безкрай.

3. “Като готвачите” / Comme un chef, 2012

33

За кухнята никой не може да разкаже по-добре от французите. Никой няма да покаже по-добре една от най-творческите професии на земята – тази на главния готвач.

Това е история на двама готвачи – единият е известен, но загубил вдъхновението си, а вторият – начинаещ, но безумно талантлив. Лека френска комендия за приятна вечер. Да се гледа с чаша вино и изискани закуски.

4. “Храна за душата” / Soul Kitchen, 2009

4

Основната подправка на храната за душата е собственикът на ресторанта Зинос, който с всички сили се опитва да разработи закъсалото си заведение. Но в един момент всички беди се стоварват на главата му. Той обаче не се предава и се опитва да се бори за щастието си. Филмът е подправен с прекрасна музика и хумор – ще ви зареди с оптимизъм и добро настроение.

5. “Неотразимата Марта” / Bella Martha, 2001

55

Ако при думата “готвач” си представяте дебел мъж с бяла шапка и мръсна престилка, то забравете за стереотипите. Марта е педантичен кулинар, който подхожда към работата си невероятно сериозно. Но когато в кухнята й се появява невероятно чаровният италиански готвач Марио, на уравновесеността и подредеността й идва краят. Добавете и изискана висша кухня, и ето – чудесен истински европейски филм. Между другото, “Вкусът на живота” с Катрин Зита Джоунс е римейк на този филм.

6. “Уроците на шоколада” / Lezioni di cioccolato, 2007

6

Отново приготвяме шоколад, но по италианска рецепта. На главния герой Матия по волята на случая му се налага да посещава курсове за приготвяне на шоколад. Какаовата храна отново твори чудеса, променя живота на героите и подарява усещане за празник. Помага ни да разберем другите хора, а и самите себе си. След гледане оставя приятна сладост.

7. “Препечени филийки” / Toast, 2010

7

Неочаквано главният кулинар в този филм е малко момче. Той има остро чувство за прекрасното и се възхищава на изискани блюда. Това става причина за борба с мащехата му – брилянтно изиграна от Хелена Бонъм Картър. Прекрасна в своята вулгарност, ярка и забавна, тя оживява филма и му придава острота.

8. “Готвач на колела” / Chef, 2014

kinopoisk.ru

Много свеж филм. Има моменти, в които ви се иска да се отдадете на някое изискано блюдо, а в други ви тегли да се насладите на прост, неустоимо свеж домашен сандвич.

Добро и леко кино за това как един разочарован ресторантски готвач отново намира себе си, откривайки закусвалня на колела. Екзотична нотка добавя горещият латиноамерикански саундтрак. Апетитът ви се събужда моментално.

9. “Яж, пий, мъж, жена” / Yin shi nan nu, 1994

9

Любителите на азиатската кухня ще харесат този филм. Топла семейна лента за готвач на средна възраст и неговите дъщери. Всеки от тях се опитва да намери щастието и смисъла на живота и всеки избира собствен път към него. Интересно е как различното им отношение към храната се преплита с възгледите им за семейството, хората около тях и живота като цяло. За един това е ритуал, изкуство, а за друг просто похапване на крак. Проста мелодрама с нотки на източна философия.

10. Рататуй / Ratatouille, 2007

0

Очарователен и добър анимационен филм на студиото Pixar, който заслужава особено внимание. Колкото и странно да звучи, героят му е мишок, който иска да стане главен готвач. Цялата лента е направена с необикновения аромат на Франция, с очарование и романтика, които ще ви накарат да го гледате много пъти.

Източник: Adme

от

публикувано на: 10/07/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: