Виж музея: Филмовият музей в Лос Анджелис – бъдещият дом на киното

10/08/2020

Филмовият музей в Лос Анджелис всъщност официално се казва Музей на Академията за филмово изкуство и е все още бебе в сравнение с много други музеи по света – такива, които попаднаха в поредицата Виж музея, и такива, които предстои да разгледаме. Той е и един от вероятно най-амбициозните проекти на Академията, която пази артефакти, свързани с филмовото изкуство още от 30-те насам. Днес тя е най-големият колекционер в света на киното – необятен точно толкова, колкото и реалността. Нека видим.

 

 

Архитект на сградата на музея е световноизвестният Ренцо Пиано, получил през 1998 г. най-голямото признание в света на архитектурата – наградата Притцкер. Сградата, както самият той обяснява, е поделена между миналото и бъдещето, между илюзията на киното и илюзията на реалността, в която това кино се създава. Какво ще рече това? Музеят (ще) се помещава в сграда на ъгъла на улиците Уилшир и Феърфакс в така наречената Миля на музеите в Холивуд. Тя е построена през 1939 г. и сега е в процес на преустройство, в сътрудничество с организация за съхраняване на историческото наслество (включващо и сграден фонд) на Лос Анджелис. Другата част от проекта – тази, която е поставена в бъдещето, е строящата се в момента огромна сфера, изградена от бетон и стъкло, която ще приюти залата на David Geffen Theater с 1000 места капацитет и огромна тераса, гледаща към емблемата на Холивуд.

 

Музеят ще отвори врати за публиката през април 2021, а изложбите, чиито описания отсега можем да видим на сайта му, далеч не се съсредоточават само и единствено в предметна история на киното, както можем да си помислим първоначално. Огромните зали на сградата и дългите години колекциониране в сърцето на филмовата индустрия на Щатите, безспорно са запасили Академията с артефакти за изложби напред, които продължават да се захранват от неспирното разказване на визуални истории, което, тук е моментът да го признаем, леко е обсебило човечеството.

 

 

Първата ретроспективна изложба, която Музеят описва на сайта си, е посветена на Хаяо Миядзаки, легендарния японски режисьор и аниматор. Поредицата от три експозиции Stories of cinema на практика може да се разрасне до много повече – форматът предполага тези експозиции като цяло да разказват историите на хората, които правят кино в света, но също и как се прави това – като изкуство и като наука. Stories of cinema съответно непрекъснато ще се променя, включвайки все повече творци, различни погледи и перспективи към света, както и различни подходи към света на сенките и светлините. Музеят ще бъде жив организъм в сърцето на Холивуд, едновременно физически и интерактивно, предлагащ множество инсталации, които не просто ще ви отведат в света зад камерата на Матрицата (например), а ще ви накарат да станете част от този свят на ръба – между реалността и илюзията.

Точно по тази причина архитектът Ренцо Пиано казва, че сградата е проектирана така, че да ви изведе от тъмната платонова пещера на огромния кинотеатър към светлината на терасата, отваряща погледа ни към хълмовете на Холивуд. И понеже няма една единствена история в света на киното, както няма и филм направен само от един творец, Stories of cinema продължава с инсталации за Изобретяването на световете и героите – или как аниматорите, дизайнерите на костюмите и на визията, гримьорите и специалистите по звукови и специални ефекти правят илюзията материална, готова да подчини сетивата ви. С тази материалност се занимава експозицията The Matrix multi-camera rig, обясняваща технологията, която стои зад заснемането на Матрицата от сестрите Уашовски.

 

Но това не е всичко, разбира се, стигаме до предметите – музеят предлага изобилие от какви ли не артефакти от света на киното. Като започнем с пишещата машина, на която сценаристът на Психо работи, минем през обувките, които Джуди Гарланд носи в Магьосникът от Оз, костюми и реквизити от Пришелецът от 1979 г., всевъзможни видове камери, с които киното е работило през дългата си история. Музеят има площ от почти 30 000 квадратни метра, 4600 кв.м. отделени за галерии, както и два салона за прожекции, терасата, за която споменахме, магазин, ресторант, пространство за демонстриране на най-нови технологии при създаването на кино илюзии, и не на последно място – образователен център. Можем само да очакваме.

от

публикувано на: 10/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: