Виж музея: Галерия Боргезе – раят на насладата

05/08/2020

През XVII век вила Боргезе (с прилежащия към нея парк) е наречена Elysium of Delight (Рай на насладата) от английския писател и градинар Джон Ивлин. Нейната история обаче започва век по-рано, когато семейство Боргезе напуска родната Сиена, за да завоюва Рим, папската институция и изобщо властта и богатството (по подобие на Медичите или Борджиите). Така през 1605 г. Камило Боргезе става папа Павел V и по познатия вече за папската институция механизъм назначава за кардинал своя племенник Сципионе Боргезе. Той от своя страна бързо оглавява ватиканското правителство, получавайки и редица други ръководни постове, включително секретар на апостолическите писма, архиепископ на Болоня и други, носещи му власт и завидно богатство.

 

 

Сципионе, като повечето заможни хора с власт, е страстен колекционер на изкуство и дори покровител на младия тогава скулптор Джанлоренцо Бернини. В същото време той попълва колекциите си с творби на Караваджо, Рафаело и Тициан, и то с донейде съмнителни и недостойни методи. Сципионе настанява колекцията си в извънградската си вила Боргезе, която поръчва на архитекта Фламинио Понцио. След смъртта му вилата е довършена от наследника му Джовани Васанзио, който проектира фасадата на сградата. Портикът на вилата е изграден с камък от Арката на Клавдий на древния римски път Виа Фламиния. Сципионе работи по колекциите си, вилата и прилежащите към нея градини до края на живота си през 1633 г.

Малко повече от век по-късно принц Маркантонио IV Боргезе организира превръщането на парка към вилата в градина, направена по английски маниер. Едновременно с това той се заема да ремонтира цялостно вилата и нейния интериор, а колекцията на фамилията е преподредена изцяло, в подотовка за малко повече публичност на иначе доста посещаваната сграда. Така след благоустройството, в късния XVIII век вила Боргезе се превръща в музей, а не просто в къща, приютяваща частна колекция от творби на изкуството.

 

Западането на фамилията Боргезе, съвсем закономерно, предвид променящата се политическа обстановка в Европа, и в частност в Италия, довежда и до обедняването ѝ. Това става причина за продажба на една немалка част от колекцията и то не на кого да е, а на Наполеон Бонапарт. Камило Боргезе, втори съпруг на сестрата на Бонапарт, Полин, е буквално принуден от императора да продаде част от колекциите на семейството. Това е и причината днес в Лувъра да има Колекция Боргезе, включваща предимно антични скулптури, сред които знаковите Гладиаторът от Ефес и Спящият Хермафродит (в древногръцката митология син на Афродита и Хермес, когото боговете съчетават с наядата Салмакис в едно общо андрогинно същество).

През 1902 г. вилата с прилежащите градини е продадена на италианското правителство, а днес на територията на парка или близо до него има още няколко музея – Националната галерия за модерно изкуство, излагаща творби от XIX и XX век, и Националният етруски музей, намиращ се във вила Джулия. По време на създаването си паркът е огромен – обиколката му е 3 мили. Самата основна сграда, в която се помещава галерия Боргезе, е двуетажна, с 20 пищно украсени стаи. Първият етаж е посветен на класически антични творби, създавани между третото и първото столетие преди Христа, както и на класически и неокласически скулптури, като Venus Vitrix, която изобразява Полин Бонапарт. Сред другите знакови за колекцията творби са Аполон и Дафне и Изнасилването на Прозерпина на Бернини. Колекцията от творби на Караваджо, притежавана от Галерия Боргезе, е повече от впечатляваща.

Паркът, на който би трябвало да е посветен отделен текст и който е и отделна забележителност в сърцето на днешен Рим (някога създаден в предградията), е един от най-големите в града. Освен музеите, за които вече казахме, в него има зоологическа градина, наследник на вивариума, описан едно време от Ивлин. Боровете, фонтаните и множеството скулптури в парка радват очите на пешеходците, но можете да изберете и водна разходка край неокласически храмове. В същото време изгледът към покривите на Рим и към Пиаца дел Пополо, който се открива от хълма Пинчо, ще ви върне столетия назад в историята на града.

от

публикувано на: 05/08/2020

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: