Честваме 13 февруари като световен ден на радиото

02/01/2013
wrd13.com
Световен ден на радиото 2013

13 февруари да бъде честван като празник на радиото в качеството му на силна, жизнена и нужна на обществото медия, обяви ЮНЕСКО, а Генералната асамблея на обединените нации подкрепи решението, информира EBU. Еврорадио е част от Международния комитет за честване на световния ден на радиото (СДР).

Заедно с ЮНЕСКО Комитетът по СДР насърчава всички държави да празнуват световния ден на радиото, като планират дейности в партньорство с регионалните, националните и международните радиостанции, неправителствените организации, медиите и обществения сектор.

Специално създадена по повода уеб платформа ще се превърне в централна сцена за изяви на 13 февруари 2013. Всички публични, частни, обществени и онлайн радиоорганизации, заедно с радиоспециалистите и техните слушатели, могат да споделят на нея своите виждания и подкрепа за радиото в глобален мащаб.

И тъй като радио означава най-вече да слушаш, всеки да се смята за поканен да качва на платформата аудиофайлове, съобщава още Еврорадио. Файловете трябва да са с максимална дължина 60 секунди и във формат WAV или MP3. Също така потребителите са призовани да свалят от платформата, за да разпространяват вече качени аудиофайлове. Под „всеки“ се разбира наистина всеки, който иска да изпрати своята собствена оценка или послание относно радиото: публично, частно, обществено, независими продуценти, слушатели, фенове и т.н. Още информация (на английски и френски език) за качването на звукови файлове на платформата вижте тук.

Всички радиоорганизации да призоват слушателите си активно да участват, предлагат още организаторите.

Датата за международен празник на радиото е избрана неслучайно – на 13 февруари 1946 е създадено Радиото на ООН.

от

публикувано на: 02/01/2013

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: