Лайко Феликс в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски”

13/05/2014


Лайко Феликс (Lajkó Félix) е роден в Бачка Топола, Войводина, на 17 декември 1974г., на същата дата като Бетовен, само че 204 години по-късно. Паралелът съвсем не е случаен, тъй като малцина са музикантите в съвременния глобализиран свят, които с ръка на сърцето можем да наречем Гениални (с голямо Г), поставяйки ги на равна нога с големите майстори от предишни епохи.

Често наричан от критиката „Цигуларят на Дявола” или „Паганини от Войводина”, Феликс е самороден титан в съвременната музика, напълно съизмерим с примери от ХХ век като Джими Хендрикс. Творчеството му включва 12 авторски албума, както и множество концертни и студийни колаборации от началото на 90-те та до ден днешен – с музиканти като Михай Дреш, Александър Баланеску, Noir Desir, SzaMaBa Trio, тувинците Huun Huur Tu, Дьорд Сабадош, Емил Билярски (Korai Öröm), Роби Лакатош, оркестъра на Бобан Маркович и др. Първите му години в музиката са свързани и с „инкубатора за авангардисти” в Нови Сад – Ritual Nova Ensemble на Борис Ковач. За фестивалната му история няма какво да добавим – многолюдните сцени на EXIT, SZIGET и солунското издание на WOMEX (в региона) и в Ню Йорк, Токио, Лондон, Талин, Единбург, Венеция, Верона (в по-широк световен мащаб) говорят сами за себе си. Начинът му на свирене и особената атмосфера, която създава на сцената, напълно надскачат всички познати категории като „джаз”, „съвременна камерна музика”, „унгарски фолклор” или „войводжански блус”, а цигулката му си има свой собствен глас, който отнася слушателите в други светове и който може да бъде разпознат от 100 километра, дори ако го поставите в рокендрол или даркуейв контекст. Освен на цигулка, Феликс е виртуоз и на цитра (първия инструмент, на който се научава да свири), което може да се чуе най-добре в последния му засега студиен албум Mező (2013).

Felix_snimka3

Автор е и на филмова и театрална музика, в това число и за спектакли на Йожеф Над, а във филма „Делта” на режисьора Корнел Мундруцо изиграва и главната мъжка роля – очаквайте няколко прожекции на „Делта” около гостуването му в София!

След София Феликс Лайко и Антал Брашньо заминават за Скопие, за да открият 13-ия фатален Offest, лятното уърлд-издание на Скопския джаз фестивал, където тази година свирят още легендарният Мулату Астатке от Етиопия, „Фолтин”, Jupiter & Okwess International от Конго и Geomungo Factory от Корея.

И двата концерта – в София на 28 май и в Скопие на 30 май – са премиерни и ексклузивни за съответните страни и фестивали и са под патронажа на Института „Балаши” (Будапеща) по инициатива на Ласло Бедеч, унгарския лектор за България.

Вратите на Аулата на СУ отварят в 20:30ч., а от 21:00ч. концертът ще се предава пряко по програма „Христо Ботев” в „Контрапункт” и „Аларма” и паралелно по Радио Бинар. Концертът е част от серията „Аларма Пънк Джаз: С Университетски арт-пространства”.

Програмата на 11-ия „Аларма Пън(к) Джаз Фест” включва още концерт на унгарските фрий-джаз-пънк-фънк класици Tudosók заедно със словенските фрийк-рок ветерани Žoambo Žoet Workestrao на 26 май в Maze, „Ъндърграунд Шоубизнес” в Чешкия център на 15 май с Alexander Kyd и Rosenquarzexpress, прожекция на филма за The National Mistaken For Strangers в Първо студио на БНР на 31 май (съвместно с Crooked Cinema), както и участие в серията „Джаз вечери: Кортасар” на издателство „Агата А” по повод 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар.

от

публикувано на: 13/05/2014

БНР© 2020 Бинар. Всички права запазени.

Дуенде
  • Фънк Соул
  • БГ Поп
  • Пънк Джаз
  • Детското.БНР
  • Дуенде
  • Фолклор
  • Класика
В момента:
Следва: